Een mooi brood dat het goed doet bij de borrel of een kom soep.
Pesto maak je natuurlijk even zelf als je een keukenmachine hebt, want geen enkel potje uit de supermarkt is beter dan dit!
Breekbrood met pesto
Briochedeeg:
25 gr verse gist
1 dl melk, lauw
1 ei (L)
½ el suiker
½ tl zout
350 tot 400 gr bloem of broodmeel
100 gr roomboter
Pesto:
70 gr geraspte parmezaan
1 grote teen knoflook of 2 kleine
1 plantje basilicum, of zo’n twintig steeltjes, alleen het blad wordt gebruikt
zout
50 gr pijnboompitten
olijfolie
losgeklopt ei om te bestrijken
Meng alle ingrediënten, behalve de boter, tot een soepel deeg. Meng er daarna de boter in kleine blokjes doorheen. Een keukenmachine versimpelt het werk aanzienlijk, maar met de hand gaat het natuurlijk ook wel. Laat het deeg een uur afgedekt op een warme plek rijzen. Hierna laat het zich eventueel uitstekend een paar uur tot zelfs een nacht wegzetten in de koelkast, maar dat hoeft niet.
Maak de pesto door alle ingrediënten te vermalen in een keukenmachine. Voeg olie toe tot het een smeuïge saus is geworden. Maak het niet de dun, anders loopt het straks alleen maar uit het brood.
Rol het deeg uit tot een lap van zo’n 30 bij 40 cm.
Bestrijk het met de pesto.
Vouw de lap als een brief in drieën op.
Snijd het brood in, zodat je strookjes van ongeveer 2 cm breed krijgt. Zorg dat het aan 1 kant aan elkaar blijft zitten.
Vouw nu elke tweede strook naar de andere kant. Druk de bovenkant van de omgevouwen stroken iets aan.
Laat het brood nog een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht).
Bestrijk het brood met wat losgeklopt ei en bak het in ongeveer 20 minuten gaar. Het moet er niet te lang instaan, want dan wordt het brood droog!
Oordeel van het smaakpanel: het meeste hebben ze warm uit de oven bij hun borrel van aardbeiensiroop soldaat gemaakt.
5 opmerkingen:
Het ziet er heerlijk uit! Waar koop jij verse gist of weet je misschien hoeveel gram je in gedroogde vorm moet gebruiken?
groeten, Caroline
De Jumbo had het vroeger, maar daar kom ik al een tijd niet meer. Ik haal het zelf bij een Turkse supermarkt. misschien een toko anders? Ik koop het ook wel eens bij de molenwinkel in Weesp.
Per 500 gr gebruik je 20 gram verse gist, of 7 gr gedroogd, of zeg maar een theelepel. Note to self; ik moet zelf nog eens zo'n lepelweger kopen...!
Nou ja, gemiddeld voor een brood dan. Voor dat bricohedeeg gebruik ik meer gist.
Leuk! Ga ik zeker ook eens proberen. Ik gebruik eigenlijk altijd de helft van het gewicht van de verse gist aan droge gist. Ik weet dat de "officiële" regel is 1/3 van het gewicht gebruiken. Maar de helft werkt bij mij het beste.
groeten,
Tonia
Net gemaakt en gegeten bij een pompoensoepje.
Was heerlijk!
Een reactie posten