Ik heb een idee voor als u weer eens ergens heen wilt gaan met een flesje wijn, bosje tulpen, of nog erger, een kadobon (met de VVV-bon als dieptepunt). Doe nou eens iets origineels. Het klopt dat zoiets normaliter meer tijd kost om te bedenken dan de geijkte presentjes, maar het voorkomt dat licht gegeneerde gevoel dat u weer niet lang heeft willen nadenken over een aardigheidje. Maar ik weet iets aparts en verrassends. Het is misschien niet voor iedereen geschikt, maar wanneer er een lichte avontuurlijke aanleg bij de ontvanger aanwezig is, dan werkt het al. Het is leuk als vervanging van een presentje dat niet te duur is, maar ook niet te goedkoop – zoals simpele bloemen of een flesje port, maar dan veel leuker. Namelijk een pak gebruikte koffieprut met daarin de belofte van een berg oesterzwammen.
Kijk
nou eens hoe mooi ze zijn! Deze weelderige waterval aan zwammetjes kan je in 10
dagen op je aanrecht uit zo’n doosje toveren. En dan ook nog een doosje dat met
gevoel voor marketing in elkaar gezet is. Het ziet
er mooi uit en daar hoeft alvast geen papiertje meer omheen. Je koopt ze nu voor
12,50 bij de Coffee Company in hun winkels, of in de webshop. Het is dan ook de
koffiedik van de Coffee Company zelf, dat een goede basis blijkt te zijn voor
oesterzwammen. Je weekt het blok een nacht in water en daarna gaat het bijna
vanzelf. Tien dagen later kan je bedenken wat je met de paddenstoelen gaat
doen. Eenmaal gebruikt, kan je het pak omdraaien en dan begint het proces weer
opnieuw. Daar ben ik op dit moment mee bezig.
Dit
is toch veel leuker om mee te nemen naar een etentje? En voor de kinderen was
het ook een nuttige natuurles. Het was geweldig om te zien hoe snel de
paddenstoelen groeien. De ene dag is er nog haast niets en de
volgende dag groeien er opeens hele zwammen uit de doos!
Zo zag het er bij mij uit:
Dag 1:
lief doosje
Dag 2 - 5:
Het ziet er nog niet smakelijk uit, maar de schimmels komen tot leven.
Dag 6:
Daar komen ze
Dag 7:
Yes, zwammetjes!
Dag 8:
Wow! Kijk nou!
Waar moeten die allemaal gaan groeien? Is dat gat in die doos niet te klein?
Waar moeten die allemaal gaan groeien? Is dat gat in die doos niet te klein?
Dag 9:
Ik sta echt met open mond te kijken. Ik ga alvast even een geschikte pan zoeken, hoor.
Dag 10:
Mooi!! Ik dacht aan
simpele in roomboter gebakken oesterzwammen met ui, bijna rauwe knoflook, wat
peterselie en zoutvlokken...
Deze eerste portie woog
150 gram. Je kunt nu dus nog verder met meerdere oogsten. En ik kan je inmiddels vertellen dat er verschil zit in een
oesterzwam die je zo van het stammetje snijdt en in de pan mikt, en eentje die
uit een plastic schaaltje van de supermarkt komt. Het is veel steviger, veel
smaakvoller en bovenal veel droger. Hierbij dan direct een tip voor het bakken
van paddenstoelen: voor deze oesterzwammen hoefde het dus niet, maar bij paddenstoelen uit de winkel (champignons!) merk je vast wel eens dat
wanneer je ze wilt bakken, ze eerder in de pan in een laag vocht liggen te
sudderen, dan dat ze een bruin laagje bakken? De truc is om ze eerst in een
DROGE koekenpan, op middelhoog vuur, zonder vet te bakken. Ze zullen vocht
loslaten en dat verdampt. Pas wanneer al het vocht verdwenen is, voeg je olie
of boter toe en bereid je ze verder zoals het de bedoeling was. Paddenstoelen
zijn na het verdampen ook goed in te vriezen; ze zijn nog niet helemaal gaar,
maar wel veel droger, en wanneer je ze na het invriezen weer bakt, krijg je een
prima paddenstoel. De tip komt uit Noorwegen waar hele families nog op zondag
paddenstoelen gaan zoeken en niet weten waar ze ze allemaal moeten laten...
Invriezen dus.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter via de knoppen hieronder!
2 opmerkingen:
Hé , da's leuk! Dat moet ik onthouden.
En bedankt voor de invriestip, die kende ik nog niet. De droge koekenpan wel (uit een kookboek van Anna Bergenström - ken je die?), dat werkt inderdaad echt zoveel beter!
Fijne avond,
Lia
Nee, die Anna kende ik nog niet, maar nu ik zit te kijken naar mijn boekenkast heb ik ook niet eens veel Zweedse boeken staan. Maar over 2 weken ga ik even naar Noorwegen; misschien kan ik wat doen aan mijn (Scandinavische) boekencollectie.
O ja, en Noorse foodmagazines; daar kom ik wel in om...
Een reactie posten