Je
hebt een vorm nodig van zo’n 10 bij 12 cm. Dat kan net zo goed een
diepvriesbakje zijn. Ik gebruikte trouwens een langere vorm en maakte een
dammetje met een stuk karton.
Kokosolie
staat tegenwoordig, dankzij de gezondheidsrages, gewoon in de supermarkt. Het
is alleen geen olie, maar een pot met wit vet. Alleen in de tropen is het een
vloeibare olie – bij onze koude temperaturen stijft het op tot een soort
frituurvet. Je kunt het niet vervangen met iets anders. Nou ja, roomboter, maar
dat is dan weer niet comme il faut...
Chocolade desserttaart (vegan)
recept
voor 6 personen
bron:
een Noors, veganistisch blog genaamd Veganmisjonen
100
gr zonnebloempitten of pompoenpitten (andere pitten/noten zouden ook moeten
kunnen werken)
100
gr walnoten
3
el kokosolie (2 el voor de bodem + 1 el voor de vulling)
2
mespunten zout (1 voor de bodem + 1 voor de vulling)
150
gr dikke medjoul-dadels (de kleinere, harde varianten werken hier niet)
150
ml water
2
el cacaopoeder
garnering:
gedroogd fruit of noten (op de foto gebruikte ik sukade, gedroogde cranberry’s
en groene marsepein)
Rooster
de pitten en walnoten in een droge, hete koekenpan totdat ze iets kleuren. Roer
regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
Doe
de noten in een keukenmachine en maal ze fijn. Pak er de helft (100 gram) vanaf
en zet dat apart voor de vulling. Nu eerst de bodem van de taart maken: voeg 2
el kokosolie en zout toe. Door de warmte van de noten smelt de olie erin. Maal
het door totdat het de structuur heeft van een cheesecakebodem – los, maar
vettig en samen te drukken.
Bekleed
een kleine vorm van zo’n 10 x 12 cm (en een paar cm hoog) met huishoudfolie.
Doe de korrels voor de bodem erin en druk het gelijkmatig plat. Zet de vorm in
de vriezer.
Dan
nu de vulling: haal de pitten uit de dadels. Doe de apart gehouden noten in de
keukenmachine, samen met de dadels, het water, een snuf zout, 1 el kokosolie en
cacao. Maal dit samen tot een gladde massa. Het mag waarschijnlijk wel een
poosje draaien. Het moet er daarna uitzien als een chocolademousse. Schep de vulling
op de bodem en strijk het glad. Decoreer met gedroogd fruit en/of pitten en
druk dit heel licht in de mousse. Zet het dan tenminste 1 uur in de vriezer.
Nb. de marsepeinrondjes maakte ik van een uitgerold plakje marsepein. Met een ronde spuitmond (van een spuitzak) steek je daar dan mooie mini-rondjes uit)
Snij
de bevroren taart in plakken en verdeel het over borden. Laat ze nog even 10
minuten op temperatuur komen. Bevroren kan je het trouwens ook eten, dat vond ik
het lekkerste, maar Meneer had ze het liefste koelkast-koud.
1 opmerking:
lijkt me een hardstikke leuk nagerecht. Ik heb al gezien dat je de kokosolie kan vervangen door boter. Hier op Madeira geen kokosolie te koop.. De dadels vallen hier wel gewoon van de palmen. en dus gebruiken we die maar, :-D
Een reactie posten