“Mama,” zei mijn jongste dochter
afgelopen week, “ik droom soms van eten.”
“Ja schat, dat heb je van mij” zei
ik. Ze lijkt ook wel heel erg op mij, die dochter Zo.
Nu had ik ook al een tijdje last
van visioenen, waar grote hoeveelheden mascarpone en karamelsaus aan te pas kwamen.
Een vrij dodelijke combinatie inderdaad, slechts voorbehouden aan ultradunne
meisjes van 15, of iets oudere meisjes die na de kinder-tropenjaren het behouden
van de taille overboord hebben gegooid. Ik hoor overigens (nog) niet bij deze
groepen, dus het duurde even voordat mijn lust de overhand nam.
Want... de laatste Elle Eten
plaatste een recept voor een Peruaanse dulce de leche. Dat is, zeg maar,
diezelfde Zuid-Amerikaanse ‘melkjam’, maar dan met kaneel en een kruidnageltje.
En verdorie, daar zag ik toch in gedachten een klodder mascarpone tegenaan liggen! Ik ging
toch maar eens aan de slag. Ik zou het wel opvoeren aan de rest van de familie…
Nou, dit werd het:
De dulce de leche is top. De
mascarpone is top. Maar samen? Mwoch, tikje over
the top, zal ik maar zeggen. Het kan nog leuk zijn als lepelhapje, maar
meer wil je hier gewoon niet van eten. Het is teveel, te machtig. De rest smeerde ik tussen koekjes die de
kinderen bakten op een regenachtige middag. Die waren samen dan wel weer heel erg goed.
Maar goed, ik zat al aan the dark side; even doorpakken en dan
had ik gezouten karamelsaus als dessert. Wat moet je anders met de rest van die
mascarpone? Nou, dat werd dit:
O jongens… tranen in mijn ogen. Dit
is l-e-k-k-e-r. Lekker!
Maar ja, even over het hoofd
gezien dat Meneer die dag erna naar Oslo vertrok, mij achterlatend met een
bakje mascarpone, een grotere bak karamelsaus en een trainingsschema voor het
hardlopen. Ik heb nog één keer mijn vinger door de saus gehaald en alles toen
rücksichtslos in de gootsteen gezet. Dat is niet mijn gewoonte, maar het moest…
Maar goed, mocht je een etentje
willen plannen, doe dan dit eens als dessert. En geef je gasten een heel klein
beetje, zodat ze bij je moeten bedelen om meer.
Karamelsaus
recept
voor zo’n 250 ml saus
150
gr suiker
70
gr roomboter
100
ml slagroom
1
tl zout
Doe
de suiker in een grote kookpan, samen met een scheutje water. Laat dat op
middelhoog vuur tot karamel koken. Wanneer het amberbruin is, voeg je snel de
roomboter in klonten toe. Laat dat smelten en voeg dan ook de slagroom toe.
Roer dat tot een gladde saus. Kijk uit, want het kan flink (en heet) spetteren.
Laat de karamel vooral niet te donker kleuren, want dan wordt het bitter en dan
moet je opnieuw beginnen. Voeg tenslotte wat zout toe. Laat dit afkoelen. Vervolgens
kan je het wat mij betreft, staande aan het aanrecht, zo uit de pan lepelen en opeten. Of je giet het over ijs. Of dus serveren met een lepel
mascarpone.
Peruaanse dulce de
leche
Bron:
Elle Eten nr 5/2014
200
ml slankroom
200
ml gecondenseerde melk (de variant met suiker)
1
kaneelstokje van 3 cm
3
kruidnagels
1
dopje vanille-extract of 1 vanillestokje
Breng
alles samen aan de kook, maar gebruik een grote pan, want de kokende melk kan
vrij hoog komen. Laat de melk op laag vuur koken tot het dik is (25 tot 30 minuten;
je kunt er dan met een lepel een streep in trekken) en het een lichte
karamelkleur heeft. Roer af en toe tegen aanbranden. De dulce de leche zal
trouwens dikker zijn wanneer het afgekoeld is. Uiteindelijk wordt het een
dikke, smeerbare pasta die je uitstekend tussen koekjes kan smeren. Of je eet
het op brood als een soort moderne Bebogeen.
1 opmerking:
Ooooh, wat klinkt dat lekker!!! En die foto's...prachtig! En die Kerstjurk paste ik toch al niet meer.
Een reactie posten