Altijd fijn voor de foto, zo'n bruine drab. Maar toch was het lekker.
Pay-Uun Hiu schreef een recept voor
een pompoen-pindasoep, waar een zakje satépoeder aan te pas kwam. Ik was even
op het verkeerde been gezet en gruwelde bij het idee van een zakje Conimex-poeder,
of nog erger, zo’n emmer bruin stijfsel van Wijko. Maar wacht even, er zijn ook
serieuze pindasauspoeders, gemaakt van gemalen pinda’s met specerijen. Precies
zoals we het zelf zouden maken eigenlijk. Ik had hier nog een zakje van Ratu
liggen en die heb ik hiervoor gebruikt. Overigens vond ik 200 gram voldoende (het artikel ging uit van 250 gram).
Anders slaat de balans teveel door naar ‘satésaus’ in plaats van ‘pompoensoep’. Vond ik...
Pinda-pompoensoep
Bron: een beetje aangepast van een recept van Pay-Uun Hiu
voor De Volkskrant van 20 oktober 2014
(arachide)olie
3 cm verse gember, geschild en fijngehakt
2 sjalotjes of een kleine ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 fijngehakte rode peper of een tl sambal oelek (als je voor
kinderen kookt, wil je deze misschien weglaten. Vaak bevatten de serieuze sauspoeders
ook al flink wat rode peper)
ongeveer 1 kilo pompoen (nog niet schoongemaakt gewicht,
dus bv 1 flinke flespompoen)
2 el ketjap manis
200 gr goede satésauspoeder (bv van Ratu – loop even
langs een toko)
1 liter groentebouillon
scheutje vers citroensap
Fruit de gember, ui, knoflook en eventueel peper in een
scheut olie (in een grote kookpan of braadpan). Maak de pompoen schoon en snijd het
vruchtvlees in stukjes. Voeg die toe aan de pan. Doe er dan ook de ketjap en het
satésauspoeder bij. Giet de bouillon erbij, breng het aan de kook en laat de
pompoen in ongeveer 20 minuten gaar worden. Pureer het daarna met een blender
of staafmixer. Een scheutje citroensap doet verder nog wonderen. Overigens
worden er in het origineel nog 250 gram soepgroenten aan toegevoegd, maar ik
vond het zo wel gezegend. Zout en peper
heb je nu alleen nog nodig wanneer je smaakpapillen door de jaren heen erg zijn
afgevlakt.
3 opmerkingen:
Klinkt heerlijk! Welke 'kleur' ratu pindasaus heb je gebruikt?
ik geloof de rode; hun klassieke satesaus. Die is al redelijk pittig.
Net gegeten, was heerlijk! :-)
Een reactie posten