Dit taartje is zo gruwelijk lekker… De noten voor de vulling meng je met karamel en slagroom. Eenmaal afgekoeld wordt dat stevig en ‘chewy’. Hij lijkt wel wat op Engadiner Nusstorte – de Zwitserse taart die voor schandalige en hilarische prijzen op de luchthaven van Zurich (en daarbuiten) ligt. Vroeger kwam ik er regelmatig en ik ben wel eens hard lachend weggelopen van de bakkerij. Ik meen dat je minimaal 15 euro moest betalen voor het kleinste taartje. Belachelijk… Zoveel stelt het nou ook weer niet voor.
Noten-karameltaart
recept voor een springvorm van 24 cm of een boterkoekvorm
Deeg:
200 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr bruine basterdsuiker (zoals de foto hieronder. Op de eerste foto's is de taart met gewone suiker gemaakt)
150 gr koude roomboter
2 el melk
snuf zout
Vulling:
150 gr suiker
150 ml slagroom, op kamertemperatuur
150 gr walnoten (of pecannoten!), grof gehakt
extra roomboter om in te vetten en bloem om uit te rollen
Van de deegingrediënten maak je een korstdeeg. Dat staat
in deze tekst allemaal tot in detail uitgelegd, maar het is niet zo moeilijk,
zolang je het deeg maar niet teveel kneedt of te warm laat worden. Het liefste
doe je het meel, de suiker, zout en boter in een keukenmachine en draai je het
fijn tot een kruimelig mengsel. Wanneer je dan de melk toevoegt en nog even een
paar keer op ‘pulse’ drukt, moet je het deeg vrij simpel kunnen samenpakken en
tot een bol drukken. Wie geen keukenmachine heeft, gaat ouderwets aan de slag
met twee messen, waarmee je de boter in het meel en de suiker geduldig fijn
snijdt tot hele kleine stukjes. Of knijp en wrijf de boter in het meel, maar
kneed het zo weinig mogelijk. Daarna ook de melk toevoegen en snel samendrukken
tot een bal. Hoe dan ook, niet te lang kneden, want daar wordt het deeg taai
van.
Leg tenslotte het deeg een half uur afgedekt in de koelkast.
Als je het nu alvast platdrukt tot een schijf, kan je het straks sneller
uitrollen.
Doe de suiker met een klein scheutje water in een pan en
laat de suiker op niet te hoog vuur tot karamel branden. Niet roeren en niet te
bruin laten worden, want dan wordt de karamel bitter. Blus de karamel snel met
een eetlepel water en voeg de slagroom toe. Het zal flink bruisen en klonteren,
maar wanneer je het op laag vuur rustig laat smelten, dan krijg je vanzelf een
dunne, gladde saus. Voeg de gehakte walnoten toe en laat de vulling iets
afkoelen.
Vet een boterkoekvorm in met boter of bekleed een bakvorm
(springvorm van 24 cm) met bakpapier. Verwarm de oven op 180 graden (ongeveer
165 graden voor hetelucht)
Verdeel het deeg in 2 stukken: 2/3 deel voor de bodem en
een 1/3 deel voor de bovenkant. Rol het grote stuk dus uit voor de bodem, op een
met bloem bestoven werkblad. Het is lastig deeg, dat snel breekt. Je kunt het
ook tussen 2 stukken huishoudfoliefolie uitrollen of een plak deeg gewoon uitduwen in de
vorm. Leg de lap deeg in de vorm. Je hebt een randje nodig van 2 cm. Giet de
vulling erin. Dan het andere stuk: omdat het van dat lastige deeg is, vind ik
het makkelijker om wat vormpjes uit te steken en die op de vulling te leggen.
Maar een grotere lap zou ook moeten kunnen. Hoe dan ook: werk een beetje door,
want hoe warmer het deeg, hoe moeilijker het wordt. Leg het liever ook even
terug in de koelkast wanneer je er niet mee bezig bent.
Bak de taart in 35 tot 40 minuten gaar en bruin. Hij zal
iets rijzen, maar zakt ook weer in na het bakken. Laat hem eerst helemaal afkoelen
voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt, want anders is de vulling nog te
dun. Na het afkoelen zal de vulling heerlijk ‘chewy’ en stevig zijn. De taart
laat zich trouwens ook prima invriezen…
2 opmerkingen:
Ja die is zoooooooo lekker. Recept kreeg ik ooit zeker 15 jaar geleden op de Zuivelkeukenkookschool,was leuk aantal avonden, nog voor internet.
Nog steeds maak ik het 2-3x per jaar met veel success, de dagen erna wordt hij nog lekkerder.
Dat geloof ik graag (dat bewaren). Ik heb hem een keer gemaakt toen Meneer lang op reis was en ik de taart in stukjes heb ingevroren. Elke dag 1 stukje opeten. Van het invriezen werd het beslist niet slechter.
Een reactie posten