Nou, dan nu maar iets uit de wachtende receptenstapel uit 2001. Het
werd wel eens tijd… Dit is een simpele
cake met een mooi effect. De cake is iets vochtig, smaakvol, en het heeft door
de amandelen veel weg van spijs. De yoghurt is er lekker bij, maar de
liefhebber pakt er maar de slagroombus bij. Kan ook.
De mandarijnen ernaast worden niet gegaard en eigenlijk alleen maar vers 'gemarineerd' in de siroop, dus ach, als je wilt,
zou je ook partjes uit blik kunnen gebruiken. Dat presenteert wel minder mooi
natuurlijk en je mist ook de siroop, maar het zou heus ook wel smaken.
Amandel-mandarijncake
6 personen (je houdt cake over)
bron:
Good Food magazine december 2001
Voor de cake:
100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
175 ml mandarijnensap
100 gr zachte roomboter
100 gr suiker
2 eieren (M of L)
50 gr zelfrijzend bakmeel
175 gr amandelmeel
scheutje vanille-extract of een zakje vanillesuiker
2 el amandelschaafsel (die was ik vergeten!)
poedersuiker om te bestrooien (ja hoor, ook vergeten voor
de foto)
Voor de mandarijnen:
6 kleine mandarijntjes
100 ml mandarijnensap
175 gr suiker
5 el (75 ml) Cointreau, Grand Marnier of een goedkope
triple sec
geklopte slagroom of Griekse yoghurt voor erbij
Verwarm de oven voor op 180 graden (165 graden
hetelucht). Vet een kleine springvorm van 18 of 20 cm in met boter.
Doe de gehakte abrikozen in een pannetje met de 175 ml mandarijnensap, breng het aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.
Laat het daarna wat afkoelen.
Klop de boter luchtig met de suiker, eieren en bakmeel.
Schep daarna de (min of meer) afgekoelde abrikozen bij, inclusief het sap, en
ook het amandelmeel en vanille-extract. Schep deze massa in de springvorm,
verdeel het amandelschaafsel erover, en zet het in de oven. Bak de cake 40 tot
50 minuten of tot het mooi bruin en stevig is. Laat hem in de vorm afkoelen.
Voor de mandarijnen verhit je de suiker in een pan, samen
met een scheutje water. Laat de suiker pruttelen tot deze karamel wordt. Laat
het amberkleurig kleuren en voeg dan het mandarijnensap toe. Laat de karamel
niet te donker worden, want dat smaakt bitter. Kijk ook uit met het
mandarijnensap, want dat zal flink borrelen of spatten. De karamel zal eerst
samenklonteren, maar als je het verder verwarmt zal het weer smelten. Voeg ook
de Cointreau toe en laat het rustig koken tot de siroop geen klontjes meer
heeft.
Ondertussen de 6 mandarijntjes pellen en zoveel mogelijk witte
velletjes eraf halen. Leg ze daarna in de siroop en haal de pan van het vuur.
Probeer de mandarijntjes onder te dompelen, eventueel door er een schoteltje op
te leggen, of draai ze af en toe om tot je klaar bent om te serveren. Serveren
op kamertemperatuur.
Bestuif de cake met wat poedersuiker en serveer een
puntje ervan met een mandarijn en wat siroop, en een klodder slagroom of dikke
yoghurt.
1 opmerking:
Bedankt voor dit lekkere recept!
Een reactie posten