Ik houd niet van taarten met deeg aan de buitenkant. Nou
ja, wel om te eten, maar om te maken vind ik het altijd zo’n geneuzel. Nog erger
is het als dat deeg dan ook nog eerst blind moeten worden gebakken… Zoveel
stappen, zoveel gedoe.
Maar… dan deze taart. Dit is toch echt serieuze taart,
maar het staat wel binnen 15 minuten in de oven. De bodem bestaat uit een simpel
cakebeslag. Daarop komt een laag pruimen uit een pot. En tenslotte strooi je
daar rijkelijk een kruimeldekentje overheen. En dan krijg je dus zo’n lekkere,
royale, Duitse plaattaart.
Verse (gehalveerde en ontpitte) pruimen zouden ook kunnen
trouwens, maar dan wel in het seizoen!
Duitse
pruimen-kruimeltaart
Voor een taartvorm van ongeveer 24 cm
Bron: Backen macht Freude – kookboek van Dr. Oetker
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram suiker
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gr eieren (ongeveer 2 grote)
1 zakje vanillesuiker
snuf zout
2 potten ingemaakte pruimen met een uitlekgewicht van
ongeveer 180 gram (ik had dus 360 gr pruimen), uitgelekt
voor het kruimeldeeg:
150 gram bloem
100 gram suiker
½ tl kaneel
100 gram koude roomboter, in stukjes
Verwarm de oven voor op 180 graden (of 170 graden
hetelucht). Bekleed een taartvorm van zo’n 24 cm met bakpapier. Een kleinere
vorm lukt ook wel, maar als je iets groters gebruikt, wordt het een erg dun
taartje.
Mix of klop de zachte boter met de suiker romig. Voeg dan
de eieren toe en daarna de bloem, zout en vanillesuiker. Doe het beslag in de
vorm en strijk het glad. Dat is lastig met dat papier, en als je dat niets
vindt, dan beboter je het blik maar gewoon, maar ik vind papier uiteindelijk
handiger bij het bakken. Bj een springvorm kan je eventueel ook gewoon een vel
papier op de bodem leggen en dat inklemmen met de rand.
Verdeel de uitgelekte pruimen over het beslag.
Maak dan het kruimeldeeg: doe alles in een kom en knijp
het met je vingers samen tot een rommelig deegje, waar je na een tijdje
kruimels van kan knijpen. Bewerk het niet te lang!
Verdeel de kruimels over de pruimen en bak de taart in ongeveer
50 minuten gaar in de oven. Als je er een sateprikker in steekt, moet deze er
weer schoon uitkomen – dan is het cakebeslag ook gaar.
Laat de taart nu helemaal afkoelen. Hij kan ook goed
tegen bewaren, dus de dag erna is hij ook nog lekker. En jawel, daar mag best
slagroom bij.
2 opmerkingen:
Lekkere cake! Slagroom erbij, óf... een flinke schep dikke custard of vanilleroomijs!
Ook lekker gebak met pruimen (gedroogde) is far breton, gezien de textuur denk ik dat jij die ook erg lekker vindt, namelijk stevig, klef en lekker romig! Groet Nicolet
Heb hem met verse pruimen gemaakt,was super lekker
Een reactie posten