Deel 8 van Chef Mama vs The Real Thing
In Zweden doen ze tegenwoordig ook aan rechthoekig knäckebröd, maar van origine waren het grote, ronde schijven, waar zeker 12 huidige rechthoekjes in verdwijnen. Ze hadden een gat in het midden en hingen dan ook aan een stok in de keuken. Daar was het droog en kon je het brood lang bewaren.
Ikea heeft die grote ronde pakken nog wel eens en in Zweden ligt het nog gewoon in de supermarkt, maar praktisch zijn ze niet. Hebben ze in Zweden soms speciale blikken om ze in te bewaren? Ik deed ze vroeger in een grote plastic zak en tegenwoordig koop ik gewone pakken knäckebröd, die in leuke, overzichtelijke doosjes kunnen, en die ook nog eens moeiteloos in het keukenkastje passen. Je moet ook met je tijd meegaan, lijkt mij. Ik heb nog wel eens 15 van die pakken met wagenwielen meegenomen als presentje voor de familie, maar ik geloof dat niemand goed wist wat ze er mee moesten aanvangen.
Ondertussen is het erg makkelijk om ze zelf te maken en ook dit scoort natuurlijk weer enorm bij de visite de volgende keer dat u een lunch voorbereidt.
Kopen of maken? De smaak is erg goed met het karwijzaad, maar het is compacter en er valt veel meer te kauwen dan op een fabrieksknäckebrödje, die luchtiger zijn. Er zijn natuurlijk wel allerlei leuke vormpjes van te maken en je kunt ook veel smaken toevoegen in de vorm van granen, zaden en kruiden. Ik ga het zeker nog eens maken. Alleen al omdat het een lichte snack is die ook zonder beleg goed weg knabbelde.
karwijzaad
Zweeds knäckebröd
Voor ongeveer 25 plakjes
250 gr roggemeel
250 gr volkoren tarwemeel
1 tl zout
1 zakje gedroogde gist
260 ml lauw water
1 el honing
1 opgehoopte el karwijzaadjes
50 gr sesamzaad
1 el neutrale olie
In plaats van sesamzaad kan er ook bv lijnzaad worden toegevoegd. Gebruik ook eens kaneel, kardemom of anijspoeder?
Meng alle ingrediënten samen en kneed dit tot een niet plakkend deeg. Het zal wel vrij grof aandoen. Zet het een uurtje afgedekt weg.
Verwarm de oven voor en leg de bakplaat alvast in de oven. De juiste temperatuur is lastig. Het liefste zo heet mogelijk, nl 250 graden, maar bij die hitte verkruimelt een vel bakpapier waar je bij staat. Een siliconen mat kan vaak maar tot 240 graden verhit worden. Uiteindelijk heb ik het matje gebruikt en zat ik op 230 graden. Voor hetelucht heb je aan 230 graden genoeg, maar ik heb het niet uitgeprobeerd.
Pak balletjes van het deeg en rol dit op een met volkoren meel bestoven werkblad uit tot zeer dun. Zorg dat de lap door het meel los blijft liggen van het werkblad en rol het uit tot 1 tot 2 mm dikte. Snijd hier rechthoeken van of steek er rondjes of vormpjes uit. Prik er gaatjes in. Dat kan gewoon met een vork, maar het is wat authentieker en mooier om grotere gaatjes te maken, dus dan moet je op zoek naar iets dikkers. Als je er geen gaatjes in maakt, zal het deeg rijzen in de oven.
Leg het knäckebröd op de al gloeiendhete bakplaat en bak ze knapperig en bruin in ongeveer 12 minuten. Elke oven is anders en zeker als je hetelucht gebruikt, dus houd ze vooral in de gaten. Het gaat erg snel.
Laat ze afkoelen op een rek en ga door met de volgende lading. Ik maakte 3 platen van deze hoeveelheid.
Bewaar de crackers luchtdicht en droog.
Oordeel van de Kleine Chef: hij hielp graag met het stapelen voor de foto, maar ik vraag me af of hij het herkende als voedsel…! :D
2 opmerkingen:
Dit is leuk zeg die krackers. Ik las het gister al en mijn dochter had er ook zin in. Het weekend ga ik deze eens proberen!!
grtz, MaaNtje
ps er is iets op deze log wat super vertraagd, geen idee wat. Het was er nooit trouwens.
Ja, bij mij is het ook traag. Blogger is de laatste tijd een beetje aan het rommelen. Ik hoop dat dat het is eigenlijk...
Een reactie posten