Vorig jaar en dit jaar maakte McDonald’s een maffe
reclame voor zijn lente-milkshake met de smaak ’appel’. Inderdaad een
lentesmaak bij uitstek... Nu heb ik de McDonald’s niet zo hoog zitten, maar
verdorie, vorige week had mijn geliefde buurtsuper de Plusmarkt ook
‘seizoensfruit’ in de reclame, namelijk Conference peren… Tja, en als die als
seizoensfruit mogen worden gekocht, dan kunnen frambozen ook wel… Normaliter
loop ik daar voorbij, maar ik was nu afgeleid door die peren. En zo kwam het dus
dat ik eind april met een bakje frambozen naar huis ging. En ik moet ook nog
eerlijk zeggen dat het heerlijke frambozen waren en de mooiste die ik ooit had
gezien. En wat eten we daarbij om al dat gezonde weer een beetje af te breken?
Juist, een ganache; dat zalige mengsel van room en chocolade in zijn simpelste
vorm, maar boter wordt er vaak ook aan toegevoegd.
Ik maakte mini-potjes, die voor pure room en chocolade
voldoende moeten zijn. Twee volle eetlepels per persoon zijn het, maar dat moet
genoeg zijn voor zo’n rijk toetje. De frambozen zijn er fantastisch bij. Laat
de potjes of glaasjes wel goed op kamertemperatuur komen. Als ze zo uit de
koelkast komen zijn ze erg stevig, maar als ze iets warmer zijn, worden ze goed
lepelbaar.
Dessert van koffieganache en frambozen
4 personen
75 gr pure chocolade
100 ml slagroom
1 tl oploskoffie
frambozen om erbij te serveren
Snijd de chocolade in stukjes, liever kleiner dan gewone
blokjes. Doe ze in een kom. Verwarm de slagroom tot bijna kokend en los de
koffie erin op. Schenk de room dan bij de chocolade en roer goed om de
chocolade te smelten. Doe de chocolade absoluut niet direct in een pan op het
vuur, want dat wordt te heet en je komt met een geschifte, korrelige substantie
te zitten!
Giet dit mengsel in kleine glaasjes of potjes en laat ze
opstijven in de koelkast. Haal ze er wel een half uur voor het serveren uit om
op adem te laten komen. Serveer met frambozen, en och vooruit, ook een glaasje
likeur of cognac of zo. En dan lijkt het opeens wel Valentijnsdag….!
Oordeel van het smaakpanel: koffie voor het slapen gaan?
Dacht het niet. Ook niet als het zo’n muizenhapje is. Jij hebt toch lekker
yoghurt met frambozen? Dat heeft echt niet iedereen nu, hoor. Nou, alleen even
proeven dan. Ja, lekker hè?
2 opmerkingen:
Het ziet er heerlijk uit en frambozen en chocolade is natuurlijk een geweldige combi!
Vind je het leuk om mee te doen met het Foodblogevent (zie mijn blog)?
Ik heb nu net gegeten en best trek in iets zacht-smeltend zoets. Dit voldoet daar helemaal aan *kwijl*
Een reactie posten