"Mama, mag ik de fleur de sel hebben?" vroeg mijn zoon van vier jaar oud.
Ik geloof dat ik dat in mijn foodiegeheugen op wil slaan. Deze kip was er niet de aanleiding voor, maar wel de reden dat de kinderen hem niet aten (zie onder).
Pasta met gestoofde kip en sinaasappel
recept
voor 4 personen
bron:
Delicious magazine 1/2008 (maar dan met eendenbouten!)
4
flinke kippenbouten, met vel (ik had reusachtige biologische bouten van samen
1600 gram)
1
grote ui, gehakt
1
wortel (150 gr), gehakt
2
tenen knoflook, gesnipperd
1
klein blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gr)
1
opgehoopte el bloem
500
ml rode wijn
300
ml kippenbouillon (van 1 tablet)
2
laurierblaadjes
tijm
naar smaak (het kan flink wat hebben)
rasp
en sap van 1 (bio) sinaasappel
1
el honing
400 – 500 gr pasta
400 – 500 gr pasta
Begin
met een braadpan of een gietijzeren pan, zoals een Creuset, die straks ook in
de oven kan. Braad hier de kip in bruin; begin met de velkant eerst. Ik voegde
een klein beetje olie toe, maar er komt ook vet uit het vel, dus misschien kan
het ook zonder. Bak ze 5 minuten aan elke kant. Doe dit eventueel in twee keer
als de kip niet samen in de pan past. Overigens hoeft de kip straks niet plat
te liggen, dus als de bouten erg groot zijn, komt dat later ook wel goed.
Verwarm
de oven ondertussen voor op 170 graden (150 graden hetelucht).
Haal
de kip uit de pan en leg het even apart. Voeg de ui, knoflook en wortel toe aan
de pan en bak het drie minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog eens een
minuut. Bestrooi dan met de bloem, schep door, en voeg de wijn en bouillon toe.
Breng het aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Leg de kip er weer
in. Als ze niet goed passen, leg ze dan op hun kant met het dikke stuk naar
onder. Leg het deksel erop en zet de pan in de oven. In het originele recept
laten ze dit twee uur staan om te sudderen, maar ik haalde na een uur het
deksel eraf en verlaagde de temperatuur naar 150 graden. Na een uur en drie
kwartier viel de kip van het bot. Laat het anders nog een kwartier staan.
Haal
de kip uit de pan en laat deze iets afkoelen. Kook ondertussen de saus iets verder
in. Proef het en voeg eventueel de honing naar smaak toe.
Haal
het vlees van de bouten en doe dit in de saus. Kook ondertussen de pasta gaar.
Serveer ze samen, bestrooid met peterselie. Pecorino doet het er ook goed bij.
Oordeel
van het smaakpanel: Nou ja zeg, de kinderen aten liever kale pasta dan mijn
saus! Wat een zeurpieten. Het probleem kan ook zijn dat Meneer ’s middags chips
van bieten heeft staan bakken en dat ze met z’n allen in de schuur hebben staan
schransen van de groentechips. En vandaar dat Kleine Chef naar binnen werd gestuurd door Meneer om de fleur de sel te halen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten