Beide
blogs stelden mij 11 vragen zodat u mij eens wat beter leert kennen. Zat er
eigenlijk al een gezicht bij dit blog voor u? Nee? Nou, dit ben ik dus. In de Londense Metro:
En wie dacht er aan mij? De eerste was De La Vie. Als zij mij niet had genomineerd, had ik haar voorgedragen: ga dat lezen, wat
een ontzettend lekker leesbare stukjes. Daar kan ik nou jaloers op zijn! En ze
vroeg mij het volgende:
Wat
ligt/staat er in je ijskast dat je allang weg had moeten gooien?
Dat kan ik hier niet
zeggen, want dan heb ik van iemand gekregen. J Maar
laatst heb ik wel een fles vissaus weggedaan. Dat wordt hier een stuk minder
gegeten nu we kinderen hebben. En het dopje van de Canadese maple syrup zit
eigenlijk wel muurvast.
Heeft
iets je ooit doen kokhalzen? Eten of drinken, hè.
Eh, afgezien van wat
puberale drinkgelagen? Gekookt zeehondenvlees dan. Wie denkt dat gekookte
spruitjes de ergste en meest snijdbare lucht opleveren, heeft nog nooit in een
Groenlandse keuken gestaan. Gatver! Het is trouwens meer zeehondenblubber, want
het is gewoon vetspek.
Wat
kan jij op een zondagavond maken uit je voorraadkast/vriezer als je geen
boodschappen hebt gedaan?
A-L-T-I-J-D Ragu Bolognese. Werkelijk
altijd. Zodra de saus op is, staat er een nieuwe pan te pruttelen.
Wat
vinden je vrienden het lekkerste dat je kookt?
Bananen tarte tatin? De kinderen zien het liefste pasta. En Meneer noemt zojuist de pasta met
vermouthsaus.
Wat
wil je eten de avond voordat je amandelen geknipt worden en je de komende weken
alleen maar perenijsjes mag?
Kartoffelsalade met
spekjes en brood. Met van die mayonaise dus, niet die Duitse aardappelsalade
met bouillon, hoewel ik die ook lekker vind.
Wat
is het beste kookboek in je kast?
Dat is heel erg
moeilijk, want ik heb er niet echt eentje die ik werkelijk stuk lees. Misschien
toch Julia Child als naslagwerk. O ja, en Sylvia Witteman’s verzamelde
recepten. Alleen al om eens goed te lachen. Dat is een boek dat ik mee zou
kunnen nemen op vakantie. Wat een fantastisch mens!
Wat
is het beste non-kookboek in je kast?
Lolita van Nabokov –
alleen voor de eerste alinea. En dan Nooit Meer Slapen. Of de bundels van
Vasalis, daar ga ik altijd van huilen. En ik vind Tip de Muis van de Action echt top.
Welke
wijn drink je graag bij welk gerecht?
Barbera-wijnen hebben
mijn hart gestolen en dan speciaal de Tre Roveri. En anders een Pinot Noir –
zo’n soepel dansend wijntje voor erbij. Doe dat maar bij wat hapjes, het
liefste smeerbare dingen met goed vers brood erbij. Oef…
Welk
restaurant in Nederland moeten we allemaal naar toe?
Geen idee. Ik heb
drie kinderen en kook zelf graag. Waarom zou ik naar een restaurant gaan?
Maar zo’n beetje elke
maand is óf Meneer op reis, óf ik. En in het buitenland eten we dus wel in restaurants.
Zodoende weet ik er wel eentje in Oxford: het restaurant van het oude kasteel -
Malmaison. Elke keer weer verbluffend simpel en fantastisch. De locatie werkt
ook wel erg mee. In de zomer zit je daar in de tuin, tussen de kasteelmuren.
Het is er heel stil, de bediening onberispelijk en Brits, de zon zakt achter de
muur en ik zit er telkens weer met mijn gedachten en mijn glaasje whisky echt
ontzettend gelukkig te wezen.
O ja, en Jamie’s restaurant
Barbecoa in London is een aanrader. Ik ben na het eten niet zo heel vaak
ronduit euforisch, maar daar was ik er wel even stil van. Het kan ook van
de rekening zijn gekomen.
Wat
kook je dat je als kind graag at?
Hollandse macaroni,
met geraspte Goudse kaas en heel veel ketchup! Maar ik maak het niet met een
zakje gedroogde groente of Smac!
Wat
stem je? Nee hoor grapje. Hier mag je antwoord geven op een vraag die ik niet
heb gesteld, maar die je graag had beantwoord.
Wat verzuim jij als
foodie om zelf te maken?
Mayonaise – ik heb
het nog nooit zelf gemaakt. Dat rauwe ei houdt me tegen. Dat heb ik ook met
klassieke tiramisu.
Neptunes Kitchen
kende ik alleen van Facebook, maar sinds de laatste paar maanden wordt er opeens
flink geblogd op deze site. Zij stuurde mij deze vragen:
Met
welke Nederlandse bekende (tv) kok zou je een dag willen mee lopen en waarom.
Herman den Blijker –
niemand die zo aanstekelijk aan zijn vingers kan likken. Ik wil het dan ook
proeven. Niet van zijn vingers hoor… Stel je voor…. Nee, doe dan Paul
Hollywood’s vingers maar. Daar wil ik best wat banketbakkersroom vanaf likken.
Als
je als gast host een maaltijd mocht maken in het 24 Kitchen programma "De
makkelijke maaltijd" wat zou je dan maken.
Een risotto of pasta
– dat is echt het ideale recept hier voor doordeweeks
Stel
je hebt een tuin met een plantenkast. Welke soort groente of fruit zou je zelf willen
verbouwen?
Palmkool en
boerenkool in de kas, zodat het koolwitje er niet bij kan komen!! Deze zomer
was hij me voor, maar volgende zomer ga ik weer een poging wagen. Maar ik heb
dus geen kas.
Het
is zaterdag vijf uur, je hebt de gehele dag geshopt, hebt pijnlijke voeten en
je bent moe maar je gezin wil wel nog graag eten. Wat maak je?
Ik heb geshopt, zeg
je? Dan zit er vast eten in mijn tassen. Geen probleem zou ik zeggen. En anders
gewoon een tosti. Ja, of die Bolognese-saus van hierboven dus, uit de vriezer.
Je
organiseert een feestje, wat staat er bij jou altijd tussen de hapjes?
Ik ben gek op
‘vloeibare’ dingen. Sausjes, dips en smeersels: boursin, guacamole,
knoflooksaus, en voor Meneer obscure Franse schimmelkaasjes, die de kinderen
vervolgens achter hun kiezen proppen. Verder nog meer vloeibare dingen: ik
waardeer een goede whisky of koude gin.
De
meest bekende saus bij pasta is toch wel Bolognese saus, hoe eet jij je pasta
het liefst?
Ja, dat is inderdaad
wel mijn favoriet. Lekker vol van smaak. Een saus die er gewoon staat.
Wat
mag er niet ontbreken in je ideale keuken?
Een oven! Ik snap
niet hoe mensen zonder kunnen. O ja, en een keukenmachine - een must have!
En
wat komt jouw keuken absoluut niet in?
Zo’n
cakelolly-machine. Hoe heten die dingen? Of andere trivia dat heeft te maken
met cupcakes.
Wat
is je favoriete buitenlandse keuken?
Tja, toch Italiaans,
maar met stip op 2 staat Scandinavisch, waarbij ik Deens, Zweeds en Noors even
over één kam scheer. Sorry jongens. Het gaat om het hele Scandinavische palet
van room, vis, brood, kardemom en wienerbröd. Oh man, had iemand het nu zojuist
over wienerbröd? Croissantachtig gistdeeg, net krakend vers uit de oven, met
een amandelvulling en geschaafde hazelnoot en wat sliertjes wit suikerglazuur
erop? Dat broodje is echt voldoende om emigratie te overwegen.
We
koken allemaal het liefst zo vers mogelijk. Is er iets wat je toch kant-en-klaar
het liefst koopt of uit een pakje?
Bouillonblokjes en
mayonaise. Anders blijf je bezig…. Ik sta nu al voortdurend achter het fornuis.
Als de kinderen me zoeken gaan ze altijd eerst in de keuken kijken.
Noem
1 tip om je gerechten zo gunstig mogelijk te fotograferen?
Daglicht. En dan vooral tijdens het avondeten… helaas van
ons weggegaan voor de komende 5 maanden. Ik probeer zoveel mogelijk overdag en in
het weekend te doen, maar dat geeft nogal eens wat keuzestress en wrijving met
de rest van het gezin.
Ik
geef de Liebster Award door aan 1 ander blog (de regel is vijf, maar we zijn in
Holland… Zo groot is het hier allemaal niet). Ik kwam uit bij (K)eet Mee, waar de
wat ongewonere recepten, met ingrediënten waar sommige mensen een beetje bang
voor zijn, niet worden geschuwd, zoals speltrisotto of brandnetels. En ze maakt
graag dingen zelf. Ketchup bijvoorbeeld. En zo zie ik dat graag.
Mijn
11 vragen voor Keet Mee zijn:
- Wat is je favoriete kookblog?
- Heb je een versleten kookboek? Welke is dat?
- Anthony Bourdain schreef ooit dat als je mensen vraagt naar de laatst gekozen maaltijd van hun leven, dat dat nooit een culinaire hoogstandje is, maar altijd iets van thuis, van vroeger. Dat geloof ik ook wel. Wat zou jij kiezen?
- Heb je een guilty pleasure, zoals gefrituurde Mars? Halve pakjes Boursin op 1 cracker? Een Magnum om 11 uur ’s avonds? Iets waar je maar even niet over blogt?
- Wat is het vieste of raarste dat je ooit hebt gegeten?
- En andersom; wat is het lekkerste dat je ooit hebt gegeten?
- Wat zette je je geliefde voor toen hij/zij voor het eerst bij je kwam eten?
- Een lastige? Wat is je mooiste eetervaring? Waar was je, waarom was je daar?
- Je krijgt vijf kleuters te eten en ze mogen beslist geen patat, pannenkoeken of pizza eten. Wat maak je voor ze?
- Uit eten of zelf koken?
- Iets dat niet veel mensen van mij weten is dat ik…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten