Om met de deur in huis te vallen: de kinderen waren niet
weg van deze bobotie. De smaak is namelijk vrij complex en vol. Daar kan het
zoete van dit recept niet veel aan veranderen. Maar wij vonden hem zelf heel
erg fijn en dan juist omdat de smaken zo intens zijn.
Bobotie komt in twee varianten: ze zijn er als vast
gehaktbrood, of als rul gebakken gehakt in een vorm, allebei met een soort
custard erover gebakken. Deze vega variant valt in de tweede categorie; het is
vast genoeg om te scheppen, maar valt ook makkelijk uit elkaar.
De kerriepoeder moet van een goede kwaliteit zijn, want het is
bepalend voor de smaak. Kies dus niet de eerste de beste. Kijk ook eens
in de tuin (of van de buren) naar verse laurierblaadjes. Als je die ooit hebt
geproefd, wil je nooit meer die stoflapjes uit een zakje van de supermarkt. En
het ziet er natuurlijk veel mooier uit, van die malse, verse blaadjes.
Vegetarische
bobotie
recept voor 4 personen als bijgerecht
bron: BBC
100 gr macadamia noten of gewone pinda’s
50 gr blanke amandelen
2 el olie
1 el roomboter
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 tl sambal oelek of een stukje verse rode peper, gesnipperd
2,5 cm verse gember, gesnipperd of geraspt
2 grote wortels, gesnipperd
2 tl kerriepoeder
2 sneetjes witbrood geweekt in 100 ml melk
100 gr gedroogde abrikozen, in reepjes/stukjes
Sap van
een halve citroen
enkele verse laurierbladeren
zout en peper
voor de bovenkant:
150 ml melk
2 eieren (L)
zout en peper
Verwarm de oven voor op 190 graden (20 graden lager bij
hetelucht stand).
Hak de noten zo fijn of zo grof als je wilt. Maar een
beetje ‘bite’ in de bobotie is wel lekker. Je kunt de noten eventueel ook nog
even in een droge pan roosteren.
Fruit de ui op laag vuur in de olie en boter, totdat het
gaar, maar niet bruin is. Voeg daarna de knoflook, sambal of chili, gember,
wortel en kerriepoeder toe. Laat dit nog enkele minuten zachtjes bakken. Voeg
daarna ook het geweekte brood met de melk
toe. Roer het goed door , zodat het brood uit elkaar valt. Voeg de
noten, abrikozen en citroensap toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep het mengsel in een ovenvorm en strijk het glad. Steek
de laurierblaadjes erin, maar zorg dat je ze er straks ook weer makkelijk uit
kunt pakken. Bak dit 5 tot 10 minuten in de oven.
Klop de melk en eieren samen en breng het op smaak met
zout en peper. Giet het over de bobotie en bak het nog eens 30 minuten.
1 opmerking:
Bobotie! Dat is voor mij echt een gerecht uit mijn jeugd. Mijn moeder, die in háár jeugd in Zuid-Afrika woonde, maakte het en ik vond het heerlijk. Maar ja, nu ben ik vegetariër. Het is jaren geleden dat ik bobotie at. Volgens mij moet ik binnenkort dit recept maar eens proberen. Dankjewel!
Lia
Een reactie posten