Varkenshaas
is redelijk makkelijk te bereiden en bijna iedereen vindt het nog lekker ook.
Bovendien ziet zo’n schaal er mooi uit, dus het is ideaal ‘groot vlees’ voor wie
een beetje huiverig is om iets groots te maken! Voor de kerst bijvoorbeeld. Speciaal vlees kan nogal eens intimiderend zijn in de bereiding, maar dat is hier echt niet nodig.
Even
een paar opmerkingen over de ingrediënten:
De
rauwe ham is belangrijk. Wie van de zoete smaak houdt, gebruikt serrano- of
parmaham, maar je kunt ook uitwijken naar een neutralere soort zoals coburger.
Alleen Schwarzwalder schinken is niet geschikt: de smaak is veel te gerookt en
zal de rest overheersen. Ik gebruik graag de Landham van de Lidl, welke per 200
gram wordt verkocht. De ham heeft iets zoets, maar is net zo goed lekker zout.
En er zit een vetrandje aan, wat je er natuurlijk niet afhaalt. Dat smelt
vanzelf weg en laat allerlei lekkere smaken achter!
Dan
de pesto: zelfgemaakt is zo anders dan wat dan ook uit de winkel en je kunt hem
een beetje grof houden door de kaas en noten niet helemaal fijn te malen.
Tenslotte
de tomaten. Je hebt geen zongedroogde tomaten uit pot nodig, maar het
halfgedroogde zusje. Die heeft dezelfde volle umami-smaak en is nog lekker
sappig en zacht. Je kunt het prima zelf maken (een dag ervoor gaat ook heel
goed) of je koopt uitstekende tomaatjes op de versafdeling.
Varkenshaas met rauwe
ham en grove pesto
recept
voor 4 personen
2
varkenshazen van ongeveer 300 gram per stuk
ongeveer
150 gr rauwe ham naar keuze (zie boven)
olijfolie
om te bakken
een
handje pijnboompitten
enkele
halfgedroogde tomaten (zie boven)
stukje
Parmezaanse kaas
enkele
handen rucola
voor
de pesto:
ongeveer
15 steeltjes verse basilicum (1 supermarktplantje), alleen de blaadjes
60
gr parmezaan, in grove stukken
1
grote teen knoflook
mespunt
zout
50
gr amandelen (met het bruine velletje erop kan prima) of eventueel
pijnboompitten
goede
olijfolie
Begin
met de pesto: doe alles, behalve de olie, in een keukenmachine en maal het tot
een nog iets grove pesto. De kaas en de noten moeten nog als stukjes zichtbaar
zijn. Het ziet er dan uit als de foto hieronder. Voeg dan een goede olijfolie
toe tot het een smeerbare massa is geworden. Zet dit apart.
Leg
de helft van de ham iets overlappend op een werkblad. Smeer de helft van de pesto
erop. Vouw het dunne stuk van een varkenshaas om, zodat het vlees overal even
dik is. Leg dit op de pesto en vouw de ham om de varkenshaas. Leg het koud weg
tot je het gaat bakken. Dit kan prima een paar uur van tevoren.
Verwarm
de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht).
Verhit
een droge koekenpan en rooster daarin een flinke hand pijnboompitten totdat ze
wat kleur krijgen. Haal ze uit de pan en zet ze apart voor later.
Verhit
een scheut olie in dezelfde koekenpan en bak de varkenshazen hierin 2 minuten
per kant (voorzichtig omdraaien zodat de ham op zijn plek blijft). De ham zal
daarna mooi bruin en knapperig zijn. Schep ze over in een ovenschaal en plaats
het nog eens 20 minuten in de oven. Elke oven verschilt, dus snijd er na die
tijd gewoon een door om te kijken of het gaar genoeg is. Zet het desnoods nog
even terug. Haal het daarna uit de oven en leg er een vel aluminiumfolie
overheen. Laat het vlees nog 5 minuten rusten.
Maak
ondertussen de schaal op: verdeel een paar handen rucola over een schaal en leg
daar wat tomaten en pijnboompitten op. Snijd daarna het vlees met een
vlijmscherp mes in dikke plakken en leg ze op de schaal. Schaaf er met een
dunschiller een paar lange vlokken parmezaan over.
Aan
tafel!
1 opmerking:
Gemaakt met nieuwjaar. Super goed gelukt en iedereen enthousiast. Krijg volgende week bezoek en dit staat terug op het menu. Zeker een aanrader en niet moeilijk. Bedankt voor het recept en groeten, Nicole
Een reactie posten