Zure colasleutels. Ja hoor, die lusten de kinderen wel. Is
het niet te zuur, lieverd?
Nee hoor mama, het is heerlijk!
Mooi, hier heb ik net zoiets, maar dan als saus.
…
Daar moesten ze even over nadenken. Kleine Chef is nu zes
en komt duidelijk in een fase waarin zijn smaak zich ontwikkelt. Hij lust
pittige dingen, de meeste groente en ook aparte smaken zoals het bizarre
smaakje dat trassi achterlaat in Indonesisch eten. De dames (net vijf jaar) zijn
dan toch nog wat moeilijker, maar ik heb goede hoop. Kleine Chef at deze
zoetzure saus dus ook op zonder mokken, maar de dames snapten de smaak nog niet.
Nee, dan de kipballetjes. Die lagen bruin gebakken op het
hoekje van het aanrecht te wachten tot ze de saus in mochten en als ik er niet
bovenop was gaan zitten (u hoeft dat niet heel letterlijk te nemen), hadden Meneer
en de kinderen ze nog voor het eten achter de kiezen gehad.
Kipgehaktballetjes
en groente in zoetzure saus
recept voor 2 grote en 3 kleine mensen
kipgehaktballetjes:
700 gr kipfilet (kant-en-klaar kipgehakt kan, maar is
veel vetter)
1 ei
2 el ketjap manis
zout en peper naar smaak
2 tenen knoflook, gesnipperd
100 gr witbrood, fijngemalen
een likje sambal oelek naar smaak
olie om in te bakken
Verder nodig:
scheut olie
2 a 3 cm verse gember, geraspt of zeer fijn gehakt
500 tot 600 gram schoongemaakte groente, zoals
wortelreepjes, uiparten, erwten (diepvries), sperziebonen, paprikareepjes, etc
Saus:
3 el suiker
3 el witte wijnazijn
2 el ketjap manis
100 ml ketchup (6 el)
250 ml water
1 afgestreken el maizena
rijst voor erbij
eventueel verse koriander
Voor de gehaktballetjes:
Hak de kipfilet fijn in een keukenmachine (of gebruik
kant-en-klaar kippengehakt). Meng daarna alle ingrediënten en vorm er kleine
balletjes van. Bak ze in wat olie in een koekenpan bruin en gaar.
Voor de saus:
Meng de maizena met een beetje van het water en doe de
rest van de ingrediënten in een pan. Breng dit aan de kook en voeg de maizena
ook toe. Laat het zachtjes pruttelen tot het bindt. Zet het daarna apart tot
het nodig is.
De groente:
Roerbak de groente en gember in wat olie tot ze gaar
zijn. Sperziebonen kook ik zelf graag even een paar minuten voor, omdat ze er
vrij lang over doen om gaar te bakken. Kwetsbare groente, zoals doperwten, voeg
je pas in de laatste minuten toe.
Kook ondertussen ook rijst gaar.
Wanneer alles klaar is, voeg je kipballetjes, groente en
saus samen en warm je het nog even goed door. Serveren met rijst. Een beetje
verse koriander erop is ook lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten