Het pilafrecept bereikte tenslotte ook
Amerika. Toen de Spanjaarden Zuid-Amerika introkken
namen ze hun rijst mee. Net als in alle voorgaande keren dat de rijst zich
verplaatste over de wereld, werd het ook hier verbouwd en ook hier werden de
aloude pilafs gekopieerd. Nog steeds werden de gerechten geel gekleurd, net als
eeuwen terug in India en Perzië, maar inmiddels niet meer met het dure
saffraan, maar met annato. De originele specerijen als komijn en koriander waren
echter nog steeds te herkennen.
De
Zuid- en Noord Amerikaanse pilafs staan wel het verste af van het origineel dan
alle andere varianten. Zo maken ze in Nicaragua en Chili een Arroz Valenciana.
En die naam is geen toeval: het is een onvervalste paella met paprika en
chorizo, maar ook met kokosmelk! Ter plekke meent men dat het gerecht van Filipijnse
herkomst is, en dat zou heel goed kunnen. De Filipijnen waren een Spaanse
kolonie waar rijst werd verbouwd. De rijst werd al vanaf 1522 geëxporteerd naar
Spaans Mexico, hoewel later ook in Zuid-Amerika rijst zou worden verbouwd.
En op Jamaica maken ze ‘rice and peas’, waar geen enkele
‘pea’ inzit, maar wel kidneybonen, kokosmelk en tijm. Het zou goed samen gaan
met Jamaicaanse Brown Stew Chicken… Een
ander gerecht met een duidelijke verwijzing naar zijn herkomst is ‘spanish rice’
of ‘sopa seca’, een simpele pilaf met tomaatstukjes en rijst die rauw in de
olie wordt gebakken, voordat het verder met bouillon wordt gegaard.
Zelfs
de Britten, wiens voorkeur altijd meer naar tarwe neigde, zagen de waarde van
rijst. Zij namen het mee naar het Noorden en slaagden er na enkele mislukte
oogsten in om rijst te verbouwen in North Carolina. Tegen de 18e eeuw oogstte
men ook rijst in Georgia, Louisiana en Mississippi. En in het midden van al
deze ‘melting pots’ bleef de pilaf nog steeds bestaan. Zijn naam bleef bewaard
in ‘perloo’ en ‘pulao’. Maar ook bekendere gerechten als Hoppin’ John (rijst
met zwarte ogen bonen), Jambalaya of Dirty Rice zijn uiteindelijk allemaal te
herleiden naar de pilaf. Zelfs die krokante bodem onderin de pan, die in Iran
‘tahdig’ wordt genoemd en in Spanje ‘soccarat’, bestaat nog steeds in de
Caraïben. Maar dan als ‘bunbun’.
Jambalaya
bron: Tastespotting.com
Het
recept werd een Jamaicaanse gerecht van rijst met kleine blokjes pompoen. Het
heeft een aparte smaak, eigenlijk vooral heerlijk boterig, een smaak die
verrassend genoeg van de tijm, kippenbouillon en kokosmelk komt. De amandelen
doen het daar erg goed bij. Een sappige kippenstoofpot zou er lekker bij zijn,
maar een vegetarische optie wordt lastig, denk ik. De kippenbouillon is erg belangrijk
voor de smaak.
Jamaicaanse
pompoenrijst met kokosmelk
recept
voor 4 personen
2
el olie
1
ui, gesnipperd
3
tenen knoflook, gesnipperd
2
wortels, in fijne sliertjes geraspt
600
gr pompoen, in heel kleine stukjes (kleiner dan een centimeter)
2
tl (gedroogde) tijm
een
snufje rode pepervlokken, of een beetje chilipoeder
200
ml kokosmelk (Go Tan is mijn supermarktfavoriet)
800
ml kippenbouillon
een
snuf suiker
400
gr basmati rijst
zout
naar smaak
amandelschaafsel
voor er overheen, even geroosterd in een droge koekenpan
Verhit
de olie in een grote braadpan. Fruit daarin de ui gedurende tien minuten, zonder het
te kleuren. Voeg de knoflook in de laatste minuut toe. Voeg daarna toe: wortel,
pompoen, tijm, pepervlokjes of chilipoeder. Schep dit kort door en giet er de
kokosmelk, bouillon en een beetje suiker bij. Roer de rijst erdoor heen en
breng het aan de kook. Dek de pan goed af en laat het op het laagste vuur 20
tot 25 minuten garen. Als het goed is, is al het vocht geabsorbeerd en houd je
een wat vochtige rijst over. Strooi
er amandelschaafsel over en serveer met een bijgerecht.
3 opmerkingen:
Klinkt lekker! Onthouden.
Hi Antoinette, erg leuke serie over de rijst. Ik ben wel van het eetlezen, dus iets meer dan een receptje. En dan niet " o wat is dit lekker" en dat in 4 verschillende bewoordingen met 3 uitroeptekens. Johanneke
Je bent een van de weinige, Johanneke! Voor de kijkcijfers doe ik het niet, dit soort series... Maar toevallig vind ik het zelf wel erg leuk om te schrijven, en daar doe ik het nog steeds voor. :)
Een reactie posten