Het is niet het mooiste kind van de klas, maar deze
eieren in kokossaus zijn altijd erg fijn bij de rijsttafel. Het is een bleek
gerecht en voor wat kleur doe ik er al wat kurkuma door. Als je wil, zou je ook
wat geconcentreerde tomatenpuree kunnen meebakken bij de uien om de saus wat donkerder te maken.
Zie je er tegen op om een stuk verse laos te kopen, omdat
het restant vast weer in de prullenbak verdwijnt? Welnee, gewoon doen, want het
is onmisbaar. Koop maar zo’n stuk bij de toko - dat is niet alleen veel
lekkerder dan poeder, maar je kunt de laos ook gewoon in stukjes van 1 a 2 cm snijden
en in een bakje in de vriezer bewaren. Dan haal je er de volgende keer gewoon
uit wat je nodig hebt. De ontdooide laos is prima in gerechten te gebruiken.
Bijvoorbeeld in dit gerecht met sperziebonen en tempeh.
Verse laos
Sambal goreng telor
Bron: een oud boekje (1950) genaamd ‘Onze Rijsttafel!’ van
Steinmetz
6 sjalotten of 1 ui, gesnipperd
1 of 2 tenen knoflook
klein brokje trassi (mespunt) – je kunt het weglaten voor
een vegetarische variant, maar anders vooral gebruiken!
1 afgestreken el gula djawa (Javaanse palmsuiker)
1 cm verse laos
1 volle tl sambal oelek
½ tl (grote theelepel van 5 ml) kurkuma
zout
olie om te bakken
250 ml kokosmelk (het pakje van GoTan blijft de favoriet)
8 eieren, in 10 minuten hard gekookt, en gepeld
Maak met een vijzel een grove pasta van alle ingrediënten
van ui tot aan zout. Je kunt eventueel een keukenmachine gebruiken om het te
vermalen.
Verhit een scheutje olie in een kleine kookpan en fruit
het uienmengsel minimaal tien minuten, of tot het gaar is, maar nog niet bruin.
Giet er de kokosmelk bij en laat het enigszins inkoken tot een dikkere saus. Snijd
de gekookte eieren doormidden en leg ze in de saus. Laat ze doorwarmen en
serveer. Je kunt het ook prima voorbereiden: gewoon later weer opwarmen. Daar
kan zo’n Indonesisch pruttelpotje heel goed tegen.
disclaimer voor het woord 'goreng': je kunt de gekookte en gepelde (hele) eieren ook even in de koekenpan bakken tot ze een bruin, knapperig buitenkantje hebben, en dan pas toevoegen aan de saus. Dit is de 'goreng' uit de titel! Ik vind echter dat het een raar mondgevoel geeft, dat gebakken laagje, en prefereer de gekookte versie.
disclaimer voor het woord 'goreng': je kunt de gekookte en gepelde (hele) eieren ook even in de koekenpan bakken tot ze een bruin, knapperig buitenkantje hebben, en dan pas toevoegen aan de saus. Dit is de 'goreng' uit de titel! Ik vind echter dat het een raar mondgevoel geeft, dat gebakken laagje, en prefereer de gekookte versie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten