Je kunt je neus ophalen voor al dat zoet in je avondeten,
maar ruim 6 miljoen Vlamingen kunnen er toch niet naast zitten? Vooral in hun
stoofgerechten zit vaak flink wat suiker in de vorm van stroop, jam of
ontbijtkoek, en wanneer de dagen wat korter worden zijn het opeens van die
huiselijke gerechten waar iedereen gek op is. De bijgerechten? Beslist Vlaamse
friet. Dat is een must. Verder at ik er gebakken witlof bij, welke ik
normaliter zou karamelliseren in een snuf suiker, maar dat liet ik hier
achterwege.
500 gr gehakt (half-om-half of rundergehakt)
1 ei (L)
1 grote sjalot, gesnipperd
peper en zout
30 gr verse peterselie, fijngesneden
50 gr paneermeel
5 el bloem
75 gr (blanke) rozijnen
klontje roomboter (35 gr)
1 ui, gesnipperd
50 gr Maestrichter fruitstroop (een stroop van appel,
peer en druiven, maar ik gebruikte zelf toch gewone appelstroop, want dat stond
al in de kast)
50 gr pruimenjam
scheutje rodewijnazijn
Meng het gehakt met het ei, sjalot en peterselie. Voeg
naar smaak peper en zout toe. Meng het paneermeel erdoor en kneed alles goed
door. Maak er 12 balletjes van. Rol de balletjes door 4 el bloem.
Meng de rozijnen met 150 ml warm water. Verhit 25 gram boter in een braadpan. Bak de balletjes op middelhoog vuur in 5 minuten rondom
bruin. Leg ze op een bord. Doe de rest van de boter in de pan en bak de ui 3 minuten in dezelfde pan. Voeg de rest van de bloem toe en roer
goed. Voeg de rozijnen met het water, de stroop en de jam toe. Breng aan de
kook, zodat de stroop smelt en de saus dikker wordt. Voeg de gehaktballetjes
toe en laat ze in ongeveer 25 minuten op heel laag vuur verder gaar worden.
Voeg een beetje water toe als de saus te dik wordt. Breng het verder op smaak
met flink wat peper en een beetje rodewijnazijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten