Meneer deed in 2016 onderzoek in Japan en liet mij groen
van jaloezie achter in Nederland. Maar op hetzelfde moment dat hij terugkwam
van zijn reis, stuurde Kikkoman bericht uit over een kookwedstrijd voor hun
sojasaus. De hoofdprijs? Een reis naar Japan. Nou ja, dat was allicht te
proberen, toch? Als het niet linksom gaat, dan maar rechtsom. Ik stuurde twee
recepten in: de risotto met sojasaus-eieren en de kip met
sesam-rijstpannenkoekjes. En met die eieren kwam ik verder. Niet in de finale
helaas, maar wel in de workshop sushi maken, en maar dan maar liefst van de
chefkok van restaurant Yamazoto van het Okura hotel. Nou… ook geen verkeerde
prijs. Daar was ik erg mee in mijn nopjes.
En met recht. Het was fan-tas-tisch! Begin december mocht
ik mij melden, samen met de finalisten en andere troostprijswinnaars. Het was zeer indrukwekkend om les te
krijgen van de mensen van het Okura/Yamazoto, en ik heb zoveel geleerd die dag! Het was echt een eer om er te
mogen zijn. En ik ben niet zo snel laaiend enthousiast, hoor! :)
Uw trotse
verslaggever
Uitleg over de vis
“en dit is nou
echte, verse wasabi en niet gekleurde mierikswortel…” Het is ook veel milder en
dieper van smaak dan de namaakwasabi die wij hier meestal gebruiken
Het koelen van de
rijst
Het eindproduct (ik geloof alleen niet dat dit mijn eigen bord was...)
Maar even terug naar dit opvallende recept van
bolognesesaus met Kikkoman. Het werd genoemd in het receptenboekje dat ik in
mijn goodiebag mee naar huis kreeg en ik
snapte de smaak: pure umami bij een al behoorlijk umamigerecht (tomatensaus!).
Maar was de hoeveelheid sojasaus in het origineel niet wat royaal? Het recept deed
8 tot 10 eetlepels kikkoman op 750 gram gehakt. Dat is wel 150 ml! Of 100 ml
omgerekend in mijn recept. Dat lijkt me iets teveel… Ik heb dus maar de helft
gebruikt. Ze doen er ook suiker bij naar smaak, en vandaar dat ik uitweek naar
ketjap manis, in combinatie met kikkoman. Iets meer zou misschien nog kunnen,
maar ik was bang de balans kwijt te raken. Maar proef het vooral even om je
eigen smaak erop los te laten!
Bolognese a la
Kikkoman
bron: gebaseerd op een recept uit een folder van Kikkoman
recept voor 3 a 4 personen
2 uien, gesnipperd
2 tenen, knoflook, gesnipperd
scheutje olijfolie
500 gr rundergehakt
140 gr geconcentreerde tomatenpuree (zo'n 'dubbel' miniblikje)
500 gr gezeefde tomaten/passata
½ blokje kippenbouillon
2 tl Italiaanse kruiden
gemalen zwarte peper
1 el Kikkoman sojasaus (15 ml)
2 el ketjap manis (30 ml) of zie tip in de tekst boven
400 gr pasta
Fruit de ui en knoflook in wat olie gedurende 10 minuten.
Het hoeft niet bruin te worden. Doe het gehakt erbij en braad het rul aan. Laat
het vervolgens ook echt goed bakken zodat het krokante stukjes krijgt en niet
alleen maar wat ligt te stoven…. Dan doe je de rest erbij en laat dit kort
sudderen. Ondertussen de pasta gaar koken en gemengd serveren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten