Een toetje naar mijn hart: chic genoeg voor een etentje,
maar tegelijkertijd simpel en helemaal van tevoren voor te bereiden. Eigenlijk
gaat het vooral om de bereiding van de koekjes, want het ijs komt uit de winkel
en de rozijnen hoeven alleen geweekt te worden. De koekjes zijn lekker kruidig
met een duidelijke smaak van sinaasappel.
Vanille-ijs, rozijnen in sherry en kruidige
sinaasappelkoekjes
bron: een licht aangepast recept van Bill Granger, uit
een oude Delicious
recept voor 4 personen
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml
voor de rozijnen:
170 gr rozijnen
125 ml medium sherry
voor de koekjes:
225 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl gemberpoeder
½ tl gemalen kardemom
125 gr roomboter, op kamertemperatuur
150 gr bruine basterdsuiker
1,5 tl zoete sherry, zoals Pedro Ximénez (ik gebruikte
Cointreau)
fijn geraspte schil van ½ sinaasappel
kristalsuiker om te bestrooien
verder nodig:
vanille-ijs voor 4 personen
Doe de rozijnen bij de sherry en laat ze enkele uren tot een dag afgedekt weken.
Voor de koekjes roer je de boter en suiker romig. Voeg de
sherry (of iets dergelijks) en sinaasappelschil toe, en meng er daarna de rest
van de ingrediënten doorheen. Kneed het tot een soepel koekjesdeeg. Rol dit in
twee porties uit tot een lap van 0,5 cm dik en snijd of steek er koekjes uit.
Leg deze op een bakplaat, welke is bekleed met bakpapier. Bestrooi de koekjes
met wat kristalsuiker.
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 graden hetelucht)
en bak de koekjes in ongeveer 12 minuten gaar. Laat ze dan eerst helemaal
afkoelen. Je kunt ze nog een aantal dagen bewaren wanneer je ze luchtdicht
verpakt.
Serveer het ijs met een schep rozijnen en een paar
koekjes erbij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten