Een weekje na het bloggen van mijn eigen pindasoep, kwam ik dit recept van Ronald Giphart tegen in één of andere bijlage van de Volkskrant. Zijn soep is net zo simpel en snel, maar wel met veel meer ingrediënten en daarom ook een wat complexere smaak. Beslist lekker, en dus waard om ook nog even te bloggen:
Giphart’s
pindasoep (kan vegetarisch)
recept voor 3,5 liter soep – dat is veel, maar met de
soep als avondeten, dan nog eens lunch en tenslotte een 4-uurs-snackje ben je
er zo doorheen
2 el olie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 rode peper, of een lik sambal oelek naar smaak
1 prei (ik had een flinke prei en schoongemaakt zo’n 400
gram)
1 zak soepgroente (300 gram)
50 gr taugé (en de rest serveer je er rauw bij als
extraatje)
1 stengel citroengras, dubbel geknakt
2 laurierblaadjes
1 tl kerriepoeder
2 stengels selderij (bedoelde hij takjes selderij met
blad, of stengels bleekselderij, in boogjes gesneden? Ik had het laatste liggen
en dat werkte prima)
3 cm verse gember, gesnipperd
2 tl korianderpoeder
1 el vissaus of (vegetarische) Worchestershiresaus (vissaus weglaten voor een vega soep)
3 el palmsuiker (gula djawa)
3 el ketjap manis
1 el sambal badjak
3 maggiblokjes (och, als je wilt gebruik je gewoon 1,5
blokje groentebouillon, hoor)
1 pot pindakaas (=350 gr)
2 dl kokosmelk (ik gebruikte een 250 ml tetrapakje van Go
Tan)
sap van een citroen
zout en peper
Verder erbij serveren: “Kokki Djawa Rijsttafelmix” (zie foto) zegt
Giphart, maar dat is gewoon een assortiment van gefruite uitjes,
katjang, seroendeng, etc. Dus wie wil, gebruikt iets soortgelijks. Een zak Surinaamse
saoto soepmix is ook prima. En een gekookt eitje erbij lijkt me ook fijn.
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de
uisnippers tot ze wat zachter zijn. Voeg er de knoflook aan toe, de peper of
sambal, en de prei. Bak dit een minuut en voeg dan de soepgroente en taugé toe.
Bak weer een minuut en voeg de ingrediënten uit de lijst toe van
citroengras tot en met maggiblokjes, en ook 2 liter kokend water. Breng het aan
de kook en laat het tien minuten zacht koken.
Dan mag ook de pindakaas erbij. Laat dit nog enkele
minuten pruttelen. Haal de citroengras en laurierblaadjes eruit. Roer de
kokosmelk en het citroensap erdoor en breng met zout en peper op smaak waar
nodig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten