Yvette vermoedde vast (terecht) dat kinderen dit over het
algemeen niet willen eten, want ze schreef een recept voor twee personen. Nou,
dat klopt wel… De knolselderijpuree was hier wel een verplicht nummer voor de kinderen, maar de
bietjes had ik al wijselijk vervangen met vissticks voor het jeugdige publiek
aan tafel. Helaas werd ook de puree erg slecht ontvangen en er werden
tafelvragen over gesteld. Ik vertelde nog dat het mijn lievelingsgroente is, en
dat ze het vast zouden ‘leren eten’, maar het was allemaal tevergeefs. Kortom… maak
dit gewoon voor jezelf en geef de kinderen maar een bord friet. Je doet jezelf
er een groot plezier mee. Geroosterde bietjes zijn al een feest, maar gewenteld
in honing en balsamico, en daarna bestrooid met verse dragon, met dat anijssmaakje, zijn ze een grote traktatie. De nederige knolselderij past daar
prachtig bij.
Het enige minpuntje? Te weinig bietjes en teveel puree…
Dat zag ik al aankomen en ik verdubbelde de hoeveelheid bietjes. Als het
vandaag niet opkomt, dan wel morgen tenslotte. En de puree mag heus wel wat
minder. Met 1 schoongemaakte knol zit je al snel op 700 of 800 gram. Met de melk
erbij heb je dan een pan waar ik best de familie van had kunnen voeden. Dus wie
wil past dit aan: maak wat minder puree en rooster de resterende knolselderij
ook gewoon. Dat is ook nog lekker als lunch morgen.
Wie nu nog vermoed dat je honger hebt na zo’n
groentemaaltijd: kook er maar een zachtgekookt of gepocheerd eitje bij. Met een
zacht eitje kan je eigenlijk haast nooit fout gaan.
Yvette’s balsamico-bietjes
op knolselderijpuree
Bron: recept van Yvette van Boven uit het
Volkskrantmagazine van 2 september 2017
Recept voor 2 personen – zie mijn commentaar boven, maar
voor het gemak heb ik het origineel hieronder aangehouden
Voor de bietjes:
4 a 5 bieten (zo’n 500 gram)
2 rode uien, gepeld en in kwarten gesneden
3 el olijfolie
zout en peper
2 el balsamicoazijn
½ el honing
1 el verse tijmblaadjes (of eventueel wat minder
gedroogde blaadjes)
1 el verse dragon, gehakt (dit moet echt vers zijn en
niet gedroogd)
Voor de knolselderijpuree:
1 el olijfolie
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 knolselderij (ik ga uit van ongeveer 700-800 gram
schoongemaakt gewicht), in blokjes van 1 cm
400 ml melk
Zout en peper
Begin met de bieten: schil ze en snijd ze in parten –
kleine bieten in kwarten en grote in 6 of 8 parten.
Verwarm de oven voor op 200 graden (ik gebruikte hetelucht). Schep
de bieten en uiparten op een bakplaat. Als je meer bieten neemt, moet je dat waarschijnlijk in twee keer doen, want de groente heeft de ruimte nodig. Besprenkel met 2 el olie, zout en peper
en schud ze goed om. Verdeel ze goed over de plaat en rooster de groente in de
oven tot ze beetgaar zijn. Yvette heeft het over 35 minuten, maar dat gaat hier
toch niet lukken. Ze hadden hier 50 minuten nodig.
Roer de balsamico in een grote kom om met de honing, 1 el
olie, het meeste van de kruiden, zout en peper. Als de bieten gaar zijn (af en
toe even omscheppen) schep je ze heet vanaf de bakplaat in de kom door de dressing heen.
Maak intussen de puree: bak de knoflook kort en op niet
te hoog vuur in een grote kookpan, in wat olie. Het mag niet kleuren. Schep de
blokjes knol erbij. Giet de melk erbij, wat zout en peper, en kook de groente
met het deksel op de pan zachtjes gaar in zo’n 20 minuten. Schep het daarna in
een blender en pureer het helemaal glad. Met een staafmixer lukt het ook wel
als je even geduld hebt.
Schep de puree nu in kommen en schep er wat bietjes op.
Bestrooi met de achtergehouden kruiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten