Het lijkt heel wat, maar je zet dit echt zó
in elkaar. Het is vrij gemakkelijk om te maken en lekker zomers. Je kunt er pasta
of brood bij eten, maar een groene salade misstaat ook niet.
Ricotta- en spinazieballetjes in tomatensaus
Vegetarisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Gebaseerd op een recept van Not Quite Nigella
voor de balletjes:
250 gr ricotta
2 eieren (M of L)
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
100 gr geraspte, oude kaas
150 gr bladspinazie
uit de diepvries (dus 1/3 pak), ontdooid en uitgeknepen
75 gr bloem
1/2 tl bakpoeder
Voor de tomatensaus:
scheutje olijfolie
1 kleine (rode) ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 x 500 ml passata (gezeefde tomaten)
1 ruime tl sambal oelek
zout naar smaak
200 gr doperwten (diepvries) of de rest van het pak spinazie
(ook uitgeknepen)
Eventueel erbij:
wat verse bieslook of basilicum om erover te strooien
wat verse bieslook of basilicum om erover te strooien
300-400 gr pasta, maar je kunt er ook brood bij eten
Begin met de tomatensaus: fruit de uisnippers op laag
vuur in wat olijfolie tot ze zacht zijn. Bak in de laatste minuut de knoflook
mee. Laat deze beslist niet bruin worden. Voeg de passata toe, samen met een
beetje sambal oelek en zout naar smaak. Had je nog wat rode wijn open staan?
Een sliertje erbij mag, maar hoeft niet. Laat dit nu zachtjes pruttelen
(eventueel met deksel erop, want het spettert!) en ga verder met de rest.
Verhit de oven voor op 200 graden (of 180 graden
hetelucht). Pak er een ovenschaal met hoge zijkanten bij, in ieder geval van
het formaat A4.
Meng alles voor de ricottaballetjes door elkaar.
Giet de tomatensaus in de ovenschaal. Ik gebruik dan twee
eetlepels om ‘quenelles’ te vormen van het ricottamengsel of maak gewoon
hoopjes. Leg deze in de saus. Bak het dan 35 tot 40 minuten of tot het lekker
bubbelt en gaar is. Ik kwam uit op 16 quenelles; grotere exemplaren hebben
mogelijk wat langer nodig.
Kook ondertussen de pasta gaar.
Bestrooi na het bakken met wat verse kruiden, zoals bieslook of
basilicum. Serveer met de pasta (of brood).
1 opmerking:
O, dit klinkt lekker! En helemaal niet ingewikkeld omdat de ricottaballen alleen maar om mengen vragen. Ik bewaar 'm!
Een reactie posten