Dit recept leunt maar lichtjes op het origineel, waarin
ook nog knoflook en sjalotten zaten, maar ook met alleen geroosterde paprika in de citroenolie is dit een erg lekker bijgerecht. Je kunt
er natuurlijk ook gewoon sla bij eten. Je eet de olie uiteraard niet helemaal
op; gebruik het restant dus gewoon als dressing in een salade.
De olijfolie moet wel van een goede soort zijn, die
bedoeld is voor koude bereidingen. Ik gebruikte dit keer bijvoorbeeld een fles van Filippo
Berio, welke te koop is bij de AH in verschillende varianten, waaronder ook een
biologische olie (6,67 euro voor een halve liter). Maar ze hebben ook een
niet-biologische variant.
Waar je in ieder geval wél een biologische variant van moet kopen zijn
de citroenen. Op gewoon citrusfruit zitten giftige stoffen die niet bedoeld zijn
om op te eten en dus ook niet om je paprika’s in te marineren. Onbespoten
citroenen zijn nu overal wel te koop.
Paprika’s in citroenolie
gebaseerd op een recept uit het boek Vegarabia van
Greg & Lucy Malouf
nb. een dag van tevoren beginnen met de olie!
8 puntpaprika’s, in de lengte gehalveerd
olijfolie om in te smeren
Citroenolie:
125 ml goede olijfolie
1 biologische citroen, in kwarten
½ el korianderzaad
½ el zwarte peperkorrels
1 tl venkelzaad of een steranijs
1 laurierblad
een klein of half kaneelstokje
Begin met de olie: doe de olie in een pannetje en verwarm
het tot lauw. Doe dan de andere ingrediënten erin, knijp de citroenkwarten een
beetje uit in de olie, en zet een nacht weg.
Dan de volgende dag de paprika’s: je kunt de paprika’s grillen en
ontvellen óf
alleen roosteren in een grillpan (dus met velletje eraan - dat deed ik). Dat grillen is simpel: smeer
de gehalveerde paprika’s heel licht in met wat olie en grill ze in een gloeiendhete
grillpan tot ze gaar zijn.
Of je roostert ze dus: blaker de (hele) paprika’s onder een
grill in de oven tot ze zwarte plekken en blaren hebben (regelmatig kwartslag
draaien), dek ze dan af in een bak of kom (met een deksel erop), en trek er na
10 minuten de schil af. Ze zijn dan dus ook helemaal gaar en zacht.
Doe de paprika’s in een schaal en giet de olie erover.
Laat dat nog enige tijd marineren en serveer het dan op kamertemperatuur. De
overgebleven olie kan je eventueel nog gebruiken voor een salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten