Er zijn al meerdere recepten op dit blog verschenen omdat
ik collega’s in het buitenland het vuur aan de schenen legde: wat is je
favoriete recept?? Graag iets uit je eigen land. Daar doen ze mij erg veel
plezier mee, omdat ik vaak stuit op dingen die ik niet zelf zou hebben gevonden.
Dit keer kwam ik uit bij een collega die zijn wortels heeft in Tamil Nadu, de Zuid-Oostelijke
deelstaat in India, die als hoofdstad Chennai heeft (bij ons bekender als
Madras).
De collega vertelde mij over ‘idiyappam’ ook wel ‘stringhoppers’ genoemd (zie link voor een filmpje waarin ze gemaakt worden) en het gaat dan om een soort ‘spaghetti’ of noedels van
rijstmeel. Het wordt gegeten als ontbijt. Maar ja, die dingen worden gemaakt
met een soort pers, waar je het deeg doorheen drukt, maar dat hebben we hier
allemaal niet… De string hoppers moesten dus even worden overgeslagen. Maar
toen ik verder zocht naar recepten uit dit deel van India werd 1 ding me wel
duidelijk: wat wij hier als Indiaas bestempelen is niet hetzelfde als de keuken
uit het Zuid-Oosten. India is natuurlijk een enorm land met grote verschillen,
ook in de keukens, maar bijna alles wat ik zag was mij compleet onbekend. Om
nog maar niet te spreken van de groentesoorten die men gebruikte; ze zien je al
aankomen bij de AH… Toch wilde ik wel iets nieuws maken en ik kwam uiteindelijk
uit bij twee simpele recepten, allebei uit het Zuiden: rijst met geraspte wortel
en gebakken spitskool met kikkererwten:
Rijst met wortel
vegetarisch/veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
300 gr ongekookte (zilvervlies)rijst
chilivlokjes naar smaak
3 el pinda’s
1,5 el gedroogde kokos
1,5 tl gemalen koriander
1 grote ui, gesnipperd
1 of 2 groene chili’s
1 tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad
een paar curryblaadjes of limoenblaadjes (curryblaadjes
zijn hier haast niet te verkrijgen; zie hier mijn betoog over limoenblaadjes)
250 tot 300 gr geraspte wortel
1/2 tl kurkuma
zout
olie
eventueel verse koriander
Kook de rijst gaar en laat deze daarna goed droog stomen.
Zet hem dan apart.
Verhit wat olie in een wok of hapjespan en doe hierin de pinda’s,
kokos, korianderpoeder en chilivlokjes. Laat dit even kort bakken en iets bruin
worden. Haal het dan uit de pan en houd het apart.
Ga verder in dezelfde pan: verhit er weer een beetje olie
in en doe er nu het mosterdzaad, komijnzaad en de curry- of limoenblaadjes in.
Laat dit even heel kort bakken en doe dan direct de ui en groene chili erbij.
Laat dit 2 a 3 minuten bakken. Doe de kurkuma en geraspte wortel erbij en bak
nog eens 2 a 3 minuten. Voeg tenslotte de rijst toe en zout naar smaak en warm
het goed door. Aan het einde meng je de gebakken pinda’s/kokos erdoor.
De limoenblaadjes eet je niet op, dus die kan je er op het bord uithalen.
Spitskool met kikkererwten
vegetarisch/veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
1 el olie
½ tl mosterdzaad
700 gr met spitskool, in kwarten en dan in fijne reepjes
½ tl kurkuma
optioneel: een goede snuf asafoetida (hier meer over dit kruid)
4 el gedroogde kokos
optioneel: 1 a 2 groene chili’s
½ tl komijnzaad
1 blik kikkererwten a 400 ml
zout
Verhit de olie in een grote hapjespan of wok. Laat het
mosterdzaad tien seconden bakken. Doe de spitskool er dan bij, samen met de
kurkuma en eventueel de asafoetida. Leg er een deksel op en laat het tien
minuten rustig garen. Daar mag best een kopje water bij, anders bakt het maar
aan. Voeg daarna de kokos, komijn en groene chili toe en meng het erdoor, samen
met de kikkererwten. Laat het deksel eraf en bak de groente droog. Breng op
smaak met zout.
Eventueel serveren met een mango chutney. Wij aten er ook
wat ‘pickled garlic’ bij. Dat is ook een soort chutney, maar dan met stukjes
knoflook en vrij pittig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten