De jongste dochter zeurde al dagenlang om Zeeuwse
bolussen. Ze was ze zelfs al in miniatuurvorm aan het namaken van fimo-klei,
dus de boodschap was duidelijk. Ik zie zelf altijd een beetje op tegen dit
soort projecten en vermoed dan dat ze lastiger zijn dat ze eruit zien. Maar…
het viel mee. Ik kan zelfs zeggen dat ze behoorlijk simpel waren. Niet in de
laatste plaats doordat de dochter zelf het meeste werk heeft gedaan. Dat zegt
al genoeg: als een tienjarige het kan, dan wij toch ook…?
Zeeuwse bolussen
14 stuks
voor het gistdeeg:
220 ml lauwe melk
80 gr gewone suiker
7 gram gedroogde gist (=1 zakje)
500 gr bloem
80 gr zachte roomboter
1 ei
1 tl zout
voor de suikerlaag:
250 gr bruine basterdsuiker
optioneel: fijne rasp van een halve citroen
½ el kaneel
Voor het gistdeeg kneed je alles samen tot een soepel
deeg en laat dit 1 uur afgedekt op een warme plek rijzen. Ik zet het in een heel
lauwe oven (even twee minuten aanzetten en dan weer uit. Het moet echt maar net
ietsjes verwarmd zijn!)
Maak ondertussen het suikermengsel: gewoon alles mengen.
Verdeel het deeg in 14 bolletjes (dat is ongeveer 65 gram
per bolletje).
Leg het suikermengsel op je werkblad en rol de bolletjes
deeg erdoor. Leg ze opzij en rol de bolletjes nu een voor een uit tot lange
strengen van zo’n 40 cm lang. Rol de streng dan door de suiker, zodat alles
lekker dik bedekt is en rol de streng op tot een losse slak. Niet te strak,
want het moet nog kunnen rijzen. Het einde van het deeg stop je onder de bolus.
De suiker mag op, dus wat overblijft kan je verdelen over de bolussen. Laat ze
nog eens 1 uur afgedekt rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 250 graden (conventioneel. Ik heb
hetelucht niet uitgeprobeerd. Wanneer je niet anders hebt zou je een
heteluchtoven moeten verwarmen op 215 graden). Het brood wordt loeiheet en dus kort gebakken: 7 tot 9
minuten. Bij mij was 9 minuten precies goed.
Zorg nu dat je een tweede bakplaat en nog een stuk
bakpapier hebt klaarstaan. Haal de plaat uit de oven, leg er bakpapier op en
daarop een bakplaat en draai alles om. Onderkant wordt dus bovenkant. Haal de
plaat en papier eraf en laat verder afkoelen.
Eet ze het liefste op dezelfde dag op.
22 maart 2021
Zeeuwse bolussen
Voor het rijzen
net afgebakken
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten