10 maart 2011

Ricottataart met gegrilde paprika


De ricotta van geitenkaas van vorige maand had potentie en het laatste woord was daar nog niet over geschreven. Het recept hieronder lijkt erg op de vorige taart, want ik ben nu eenmaal gek op olijven en kappertjes, maar gegrilde paprika’s passen daar ook heel goed bij. Drie stuks pureerde ik door de ricotta en een vierde ging in stukjes door de taart. Erbij maar weer eens een rucolasalade met parmezaan en walnoten.
Wij aten dit als lunchgerecht en de volgende dag kwam het laatste stuk koud op tafel. Misschien was dat koude puntje wel beter dan de warme uit de oven. Koud was het namelijk steviger en de smaak was net zo goed. Mocht je het toch warm willen eten, laat de ricotta dan nog wat verder uitlekken dan hieronder staat vermeld, zodat je minder vocht in de taart krijgt.

Ricottataart met gegrilde paprika
Voorgerecht voor 6 personen, lunchgerecht voor 4

4 rode paprika’s
Zout, peper, 1 tl gedroogde tijm
100 gr grana padano, geraspt
100 gr zwarte olijven, in plakjes
2 el kappertjes
2 gedroogde tomaatjes op olie, in stukjes
1 tl chilivlokken
½ el paprikapoeder
Peterselie, 1 bosje, gehakt
3 eieren
100 gr feta in stukjes
Extra basilicum of peterselie voor het serveren
6 plakjes deeg voor hartige taart (Diepvries)
Een bakvorm van ongeveer 24 cm

Maak de ricotta volgens het recept dat hier eerder stond. Laat hem uitlekken tot redelijk droog.
Rooster de paprika’s onder de ovengrill totdat ze aan alle kanten zwarte blazen hebben en laat ze afkoelen (het liefst afgedekt in een bak of zak, want dat bevordert het loslaten van de schil). Haal dan de schil eraf, en verwijder de stelen en pitjes. Doe 3 paprika’s met de ricotta in een blender en snijd de vierde paprika in stukjes. Houd de stukjes apart.
Pureer de ricotta en de 3 paprika's en doe het mengsel over in een kom. Voeg de paprikastukjes, kaas, olijven, kappertjes, tomaatstukjes, chili, paprikapoeder en peterselie toe. Breng op smaak met voldoende zout en peper en 1 tl tijm. Proef nu of het op smaak is en voeg dan de eieren toe. Roer goed door.
Verwarm de oven op 200 graden (180 graden hetelucht).
Maak van het deeg een grote lap en bekleed hier de vorm mee. Stort het paprikamengsel erin en verdeel de feta er in stukjes overheen.
Bak de taart in ongeveer een half uur gaar.
Verdeel er voor het serveren nog wat basilicum of peterselie over.

Kleine chef moest slapen tijdens de lunch. Ik twijfel ook of dit iets voor hem was.

Geen opmerkingen: