3 september 2013

Romige, maar slanke tomatensaus met een geheim ingredient



Ha, lekker, een tomatensaus met een flinke scheut room, of nee, nog liever gewoon de hele beker. Gehaktballetjes en kaas erbij, spekjes misschien? Maar eh, waren we niet op dieet? Deden we niet wat halfslachtige pogingen om bij Centerparcs rond te kunnen paraderen in een bikini? Want vorig jaar in het tropisch zwemparadijs werd het tenslotte pijnlijk duidelijk dat er strakke meisjes van 16 zijn, en dames van voorbij de 35 (ik noem geen namen of exacte leeftijden), die van deze wetenschap alleen al in een existentieel vraagstuk schieten. En dat verschil wordt helaas alleen maar groter.

Tja, dat wordt dus niets met dat vette eten, want in 100 ml slagroom zit 35 gram vet, en wat is nou 100 ml? Verdubbel dat maar voor zo’n pan vol pasta. En crème fraiche is misschien wel fris, maar niet licht met ook al zo’n 30 gram vet. Toch is er een product waarmee je zo’n mooie zachtrode tomatensaus kan maken en het bevat maar 2,5 gram vet per 100 gram. Het heet silken tofu of zijden tofu in het Nederlands. Het lijkt qua structuur wel wat op pannacotta of pudding, maar het is dus volledig plantaardig. Het wordt gebruikt voor chocoladepudding of hartige spreads en het schijnt dat je het kan paneren en frituren, maar dat is dan weer niet zo light… Het heeft heel weinig smaak van zichzelf, maar je proeft wel de licht gronderige smaak die bekend is van blokken tofu, ook al is dat minder aanwezig in deze zachte tofu, en in een tomatensaus, of überhaupt gemengd met andere smaken, valt die smaak helemaal weg en proef je het niet meer terug. Het is helaas wel wat duurder dan slagroom en bij de gewone supermarkt vind je het ook al niet. Kijk eens bij een toko of biologische supermarkt. Kortom, ook hier moet wat moeite worden gedaan om slank te blijven. Het blijft ploeteren, mensen…

Hieronder staat mijn recept voor een saus van geroosterde groenten; je bent er even mee bezig en bovendien kook je voldoende voor de hele straat, maar je kunt de saus goed invriezen en ook gebruiken voor pizza of lasagne. Als dat toch teveel moeite is, kan je nog een vlugge tomatensaus maken met een blik gepelde tomaten, en wie dat allemaal te gek vindt, moet maar een lekkere pot saus kopen en die verrijken met de tofu.

Romige, maar slanke tomatensaus
voor 1700 ml saus (goed voor 1300 a 1400 gr pasta) – de saus kan worden ingevroren

voor de geroosterde groenten:
10 tomaten (zo’n 1400 gram), in grote stukken gesneden
2 uien, in grote stukken gesneden
1 rode paprika, in grote stukken gesneden
1 kleine winterwortel of 2 a 3 gewone wortels, in de lengte doorgesneden
1 hele bol knoflook
wat kruiden naar keuze, zoals tijm, rozemarijn, oregano
zout
olijfolie
2 handen vers basilicum

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Breek de bol knoflook iets open en verpak hem, ongepeld, in een stuk aluminiumfolie met een scheutje olie en wat zout. Doe alle andere ingrediënten, behalve het basilicum, in een ruime ovenschaal en besprenkel het met wat olie, zout en de kruiden. Leg het pakketje met de knoflook erbij. Bak dit een uur lang of tot de groente begint te kleuren en gaar is. Laat het iets afkoelen.
 

Voor
 
Na
Haal de knoflook uit het folie en knijp de teentjes eruit. Doe de knoflookpulp en alle andere groente uit de schaal, inclusief vocht, in een blender. Pureer het met het basilicum erbij tot een saus.

Neem 500 ml van deze saus (dit is goed voor 400 gr pasta) en vries het restant eventueel in.

voor de pastasaus:
500 ml van de tomatensaus
175 tot 200 gr silken tofu/zijden tofu
1 tl suiker of honing
extra vers basilicum naar smaak
zout en peper
400 gram pasta
 
 
Pureer de tomatensaus met de tofu, suiker of honing en basilicum. Begin met een kleinere portie tofu en proef hoeveel je wilt gebruiken. Meer dan 200 gram is niet nodig, want dan proef je de tofusmaak erboven uit. Breng op smaak met zout en peper. Kook de pasta gaar en meng deze met de saus.

Erbij maakte ik gehaktballetjes, die erg leken op deze, maar ik deed er wat klein gesneden gedroogde tomaat en wat grof geraspte Goudse kaas door. Om ook hier een slanke versie te maken bakte ik de balletjes met bakpapier op de bakplaat in de oven, zonder extra vet. Ga uit van een oven van 200 graden (180 graden hetelucht) en ongeveer 40 minuten voor bruin gebakken kleine balletjes.

Oordeel van het smaakpanel: natuurlijk eten ze het, want het is gewoon tomatensaus met balletjes. Ook al is Meneer een liefhebber van tofu, ik vertelde hem niet dat het in de saus zat en hij proefde het ook niet.

 

 

3 opmerkingen:

MultiVroon zei

Klinkt goed en leuk slow cooking recept met veel groente :)

Unknown zei

Ziet er heerlijk uit, en dankjewel voor deze tip: een magere variatie van de bekende (en tja, lekkere) roomsaus. Ondanks dat ik diëtisten ben voeg ik toch te vaak room toe aan gerechten, vooral soepen en sausjes.

Dit kan ik makkelijk aan mijn cliënten adviseren.

En nog complimenten voor jouw blog en de prachtige foto's!
Groetjes,
Naomi

foodsandphotos.nl

Eerst Koken zei

He, bedankt Naomi! Goed om te horen!