Ha,
lekker, een tomatensaus met een flinke scheut room, of nee, nog liever gewoon
de hele beker. Gehaktballetjes en kaas erbij, spekjes misschien? Maar eh, waren
we niet op dieet? Deden we niet wat halfslachtige pogingen om bij Centerparcs rond
te kunnen paraderen in een bikini? Want vorig jaar in het
tropisch zwemparadijs werd het tenslotte pijnlijk duidelijk dat er strakke meisjes
van 16 zijn, en dames van voorbij de 35 (ik noem geen namen of exacte leeftijden), die van deze
wetenschap alleen al in een existentieel vraagstuk schieten. En dat verschil
wordt helaas alleen maar groter.
Tja,
dat wordt dus niets met dat vette eten, want in 100 ml slagroom zit 35 gram
vet, en wat is nou 100 ml? Verdubbel dat maar voor zo’n pan vol pasta. En crème
fraiche is misschien wel fris, maar niet licht met ook al zo’n 30 gram vet. Toch
is er een product waarmee je zo’n mooie zachtrode tomatensaus kan maken en het
bevat maar 2,5 gram vet per 100 gram. Het heet silken tofu of zijden tofu in
het Nederlands. Het lijkt qua structuur wel wat op pannacotta of pudding, maar
het is dus volledig plantaardig. Het wordt gebruikt voor chocoladepudding of
hartige spreads en het schijnt dat je het kan paneren en frituren, maar dat is
dan weer niet zo light… Het heeft heel weinig smaak van zichzelf, maar je
proeft wel de licht gronderige smaak die bekend is van blokken tofu, ook al is
dat minder aanwezig in deze zachte tofu, en in een tomatensaus, of überhaupt gemengd
met andere smaken, valt die smaak helemaal weg en proef je het niet meer terug.
Het is helaas wel wat duurder dan slagroom en bij de gewone supermarkt vind je
het ook al niet. Kijk eens bij een toko of biologische supermarkt. Kortom, ook hier
moet wat moeite worden gedaan om slank te blijven. Het blijft ploeteren, mensen…
Hieronder
staat mijn recept voor een saus van geroosterde groenten; je bent er even mee
bezig en bovendien kook je voldoende voor de hele straat, maar je kunt de saus goed
invriezen en ook gebruiken voor pizza of lasagne. Als dat toch teveel moeite
is, kan je nog een vlugge tomatensaus maken met een blik gepelde tomaten, en wie
dat allemaal te gek vindt, moet maar een lekkere pot saus kopen en die
verrijken met de tofu.
Romige, maar slanke tomatensaus
voor
1700 ml saus (goed voor 1300 a 1400 gr pasta) – de saus kan worden ingevroren
voor
de geroosterde groenten:
10
tomaten (zo’n 1400 gram), in grote stukken gesneden
2
uien, in grote stukken gesneden
1
rode paprika, in grote stukken gesneden
1
kleine winterwortel of 2 a 3 gewone wortels, in de lengte doorgesneden
1
hele bol knoflook
wat
kruiden naar keuze, zoals tijm, rozemarijn, oregano
zout
olijfolie
2
handen vers basilicum
Verwarm
de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
Breek
de bol knoflook iets open en verpak hem, ongepeld, in een stuk aluminiumfolie
met een scheutje olie en wat zout. Doe alle andere ingrediënten, behalve het
basilicum, in een ruime ovenschaal en besprenkel het met wat olie, zout en de
kruiden. Leg het pakketje met de knoflook erbij. Bak dit een uur lang of tot de
groente begint te kleuren en gaar is. Laat het iets afkoelen.
Voor
Na
Haal
de knoflook uit het folie en knijp de teentjes eruit. Doe de knoflookpulp en alle
andere groente uit de schaal, inclusief vocht, in een blender. Pureer het met
het basilicum erbij tot een saus.
Neem
500 ml van deze saus (dit is goed voor 400 gr pasta) en vries het restant
eventueel in.
voor
de pastasaus:
500
ml van de tomatensaus
175
tot 200 gr silken tofu/zijden tofu
1
tl suiker of honing
extra
vers basilicum naar smaak
zout en peper
400 gram pasta
Pureer de tomatensaus met de tofu, suiker of honing en basilicum. Begin met een kleinere portie tofu en proef hoeveel je wilt gebruiken. Meer dan 200 gram is niet nodig, want dan proef je de tofusmaak erboven uit. Breng op smaak met zout en peper. Kook de pasta gaar en meng deze met de saus.
Erbij
maakte ik gehaktballetjes, die erg leken op deze, maar ik deed er wat klein
gesneden gedroogde tomaat en wat grof geraspte Goudse kaas door. Om ook hier
een slanke versie te maken bakte ik de balletjes met bakpapier op de bakplaat
in de oven, zonder extra vet. Ga uit van een oven van 200 graden (180 graden
hetelucht) en ongeveer 40 minuten voor bruin gebakken kleine balletjes.
Oordeel
van het smaakpanel: natuurlijk eten ze het, want het is gewoon tomatensaus met
balletjes. Ook al is Meneer een liefhebber van tofu, ik vertelde hem niet dat het in
de saus zat en hij proefde het ook niet.
3 opmerkingen:
Klinkt goed en leuk slow cooking recept met veel groente :)
Ziet er heerlijk uit, en dankjewel voor deze tip: een magere variatie van de bekende (en tja, lekkere) roomsaus. Ondanks dat ik diëtisten ben voeg ik toch te vaak room toe aan gerechten, vooral soepen en sausjes.
Dit kan ik makkelijk aan mijn cliënten adviseren.
En nog complimenten voor jouw blog en de prachtige foto's!
Groetjes,
Naomi
foodsandphotos.nl
He, bedankt Naomi! Goed om te horen!
Een reactie posten