19 september 2013

Zweedse pyttipanna met mosterdsaus en een eitje


Pyttipanna is geen verfijnd gerecht! Zo, dat hebben we alvast gezegd. Maar kinderen vinden het lekker, je kunt er van alles in kwijt, want alleen de aardappels zijn standaard, en je kan het voor volwassenen opleuken met een uienjam of mosterdroom (eventueel met mierikswortel).

Het is een Zweeds gerecht en wordt veel gebruikt voor restjesverwerking. Er kunnen allerlei soorten vlees in worden verwerkt, zoals een runderlapje van de vorige dag, of overgebleven karbonades, of zelfs een stuk zalm en het behelst niet meer dan een pan gebakken aardappels met blokjes vlees. Maar het is Zweeds erfgoed en alleen daarom al leuk.

De dagen ervoor was ik in touw geweest met een recept voor 12-uurs-stoofvlees, dat in werkelijkheid drie dagen in beslag nam, maar het stond inderdaad 12 uur in de oven, op 80 graden. Toen ik het er hoopvol uithaalde bleek het niet zozeer mislukt te zijn, maar het was zeker niet draadjesvlees dat spontaan uit elkaar moest vallen. Het was eetbaar, maar nog wel zo stevig als, zeg maar, een karbonade. Nu had ik niet drie dagen voor niets gesloofd en precies voor dit soort mislukkingen moet pyttipanna zijn uitgevonden: opbakken en mixen! En dan is het opeens heerlijk herfstig eten, met een gebakken eitje erop waarvan de zachte dooier langzaam langs de aardappelblokjes loopt…

Pyttipanna met mosterdsaus en een eitje
recept voor 4 personen

olie om te bakken
900 gr geschilde vaste aardappels in kleine blokjes
500 gr (gaar) vlees in kleine blokjes: een restje stoofvlees, karbonade, kip, een stuk chorizo, salami of ham, schouderfiletlapje, gerookte kip, plakjes bockworst uit pot of blik, casselerrib, stuk beenham, stukje salami, etc. (nb de combi stoofvlees met blokjes chorizo is een aanrader!
1 ui, gesnipperd

Voor erbij zijn een paar dingen mogelijk:

Voor een slanke saus roer je naar smaak een kommetje volle yoghurt om met een lepel grove mosterd, een lepel mayonaise, zout en peper – deze had ik op de foto

Maar een saus van slagroom is luxe - bijvoorbeeld mosterdroom:
2 dl slagroom
1 tl mierikswortel (potje)
2 el (grove) mosterd
zout en peper

  • Klop de slagroom stijf en voeg daar al kloppend mosterd en mierikswortel aan toe. Breng op smaak met zout en peper.

Als je tijd hebt is uienjam altijd fijn:
2 rode uien, in halve ringen
1 el olie
2 el balsamicoazijn
4 el suiker

  • Fruit de uiringen in wat olie tot ze zacht zijn (10 minuten). Voeg de azijn en suiker toe en laat dit nog een paar minuten koken om het vocht te laten verdampen. Zet het daarna opzij.

Verder is een zacht gebakken ei een must! In Zweden is een eierdop met een rauwe dooier erin (bovenop de pytt) heel normaal, maar dat gaat me te ver. 
Een handje rucola op het bord erdoorheen gemengd geeft het een iets serieuzer gezicht.

En dan voor de ‘pytt’ zelf: bak de aardappelblokjes met geduld in wat olie in een ruime koekenpan gaar en iets bruin (echt bruin zal een vaste aardappel niet snel worden). Dit duurt wel 20 minuten, maar je kunt het iets versnellen door de blokjes heel kort (3 minuten) even voor te koken. En desnoods koop je 2 pakken kant en klare aardappelblokjes om te bakken… Dit is geen recept dat daar moeilijk over doet.

Ondertussen wordt de ui in een andere pan gefruit. Voeg na tien minuten de gare blokjes vlees toe en bak dit op. Voeg uiteindelijk alles samen en breng op smaak met zout en peper.

Oordeel van het smaakpanel: de kinderen vinden het een fijne combinatie en eten eerst het ei op, maar dan toch ook het vlees en de aardappels, en Kleine Chef schept, zoals meestal, nog eens twee keer op.




Geen opmerkingen: