Ik lijk meestal meer eiwitten over te houden dan eierdooiers, maar ik heb er een hekel aan om ze weg te gooien. De kip heeft er moeite voor gedaan en dan zou ik dat zomaar in de prullenbak gooien? Nee, dat kan natuurlijk niet. Het liefste probeer ik het hele ei te gebruiken, maar in alle andere gevallen zijn er oplossingen! Sommige zijn heel makkelijk, en voor andere dien je het hele menu van de volgende dag te herzien, maar goed, we gooien mooi niets weg.
Je kunt eierdooiers en eiwitten nog twee dagen in de koelkast bewaren, maar je kunt ze ook prima invriezen, zodat je ze paraat hebt wanneer een recept erom vraagt. Vries eiwitten en dooiers los in (eventueel in een ijsblokjesvorm, waarna je ze later luchtdicht verpakt), zodat je ze per stuk uit de vriezer kan halen. Eiwit kan zo worden ingevroren, maar dooiers hebben de toevoeging van wat zout of suiker nodig omdat ze anders heel dik en gelatine-achtig worden door het invriezen (in de koelkast hebben ze die neiging overigens ook). Doe ze in een klein bakje of een ijsblokjesvorm en roer ze even los, maar klop het niet, want er mag geen lucht in komen. Strooi per eierdooier een snufje zout of suiker (afhankelijk of je er later iets zoets of zouts mee zal maken) op de dooier en vries het in. Laat ze voor gebruik rustig ontdooien in de koelkast.
Wat te doen met slechts 1 of 2 eierdooiers (eigeel):
- Bearnaise saus – BBC
- Hollandaisesaus – Koken met Karin
- Mayonaise – Okoko
- Aioli – Jamie Oliver
- Meng een eierdooier met een beetje water en bestrijk er gebak en koekjes mee voor het bakken
- Pasta Carbonara – Coquinaria
- îles flottantes – opgeklopte eiwitkussentjes drijvend op een laagje vanillesaus – AH Allerhande. Dit recept gebruikt 2 eieren + 2 extra eierdooiers
- Voeg ze toe aan eieren voor een omelet of pannenkoekenbeslag
- Maak Egg Drop Soup door het in een straaltje in hete soep of bouillon te laten lopen, zodat het als sliertjes stolt. Kan trouwens ook met eiwit, of heel geklopt ei
- Pasta Alfredo – Kan prima zonder eierdooier, maar als je het toch hebt… - Italian Chef
- Gebruik het in tiramisu – ik houd niet zo van het idee van rauw ei, maar het is wel de traditionele manier
- Tarte tatin met banaan Hier kan je me wakker voor maken!
- Lemon curd - BBC (drie eieren plus 1 eierdooier)
- Maak een gelere cake dan normaal door 2 dooiers in plaats van 1 ei te gebruiken of gebruik alleen maar dooiers - Nigella Lawson
- Briochebrood of een hartige pestovlecht van briochedeeg – gebruik 2 dooiers in plaats van 1 ei
- Bitterkoekjesbavarois – een recept dat me nog nooit heeft laten zitten. Het gebruikt 1 ei + 1 eierdooier extra
- Chocolademousse op basis van een crème anglaise (custard)
- Roer een dooier door de stamppot of aardappelpuree
- IJs op basis van een custard, zoals bananenijs van Yummy in my Tummy
En als dat allemaal niet werkt nog wat niet-culinaire tips J
- Haarkuurtje – meng 1 dooier met 2 el olie en masseer dat in het haar. Tip van Eerst Koken: beslist niet met te warm water uitspoelen, want dan stolt het ei. Ik spreek uit ervaring. Ook op We Women
- Gezichtsmasker, kan ook met eiwit - Being Girl
- Temperaverf – kijk, dan ben je nog eens creatief bezig!
Met drie of meer eierdooiers maak je:
- Zelfgemaakte pasta – die kan je met hele eieren maken, maar voor een zeer rijke pasta kan dat ook met alleen de dooiers. Bijvoorbeeld Seven Yolk Pasta Dough van Smitten Kitchen. Je kunt ook een ander recept voor pastadeeg gebruiken en gewoon de eieren vervangen met dooiers. Je hebt er wel flink wat nodig.
- Panettone – het rijke Italiaanse brood dat een kruising tussen cake en brood is
- Crepes van eidooiers - All Recipes
- Zelfgemaakte advocaat – ik gebruikte hele eieren, juist om een sloot aan overgebleven eiwit te voorkomen, maar de echte advocaat is natuurlijk lekker geel, omdat het alleen met eierdooiers wordt gemaakt. Je hebt er wel 15 van nodig!
- Crema Catalana of creme brulee – de Spaanse of Franse versie van een gebonden vanillecustard met een krokant caramellaagje
- Vanillevla, custard of vanillesaus
- Banketbakkersroom – 24kitchen
- Sabayon / Zabaglione – opgeklopte eierdooiers met suiker en wijn – 24kitchen of Lekker van bij Ons
- Parfait – bijvoorbeeld bitterkoekjesparfait met kaneelroom van Uit Pauline’s Keuken
En met 1 of 2 overgebleven eiwitten maak je:
- Gekruide noten met een eiwitlaagje (als snack), om af te bakken in de oven – Martha Stewart
- Eiwitglazuur voor koekjes en gebak – Marion’s Recepten
- Voeg ze toe aan een omelet
- Marshmallows - vrij veel werk, maar niet eens echt lastig
- Nougat – deze staat al heel lang op mijn lijstje om te maken… Nougat met cranberries, pistache en amandelen van het Australische magazine Gourmet Traveller
- Maak Egg Drop Soup door het in een straaltje in hete soep of bouillon te laten lopen, zodat het als sliertjes stolt. Kan trouwens ook met eidooiers, of heel geklopt ei
- Haagse bluf – opgeklopt eiwit met suiker en bessensap - 24kitchen
- Gebruik een eiwit, losgeklopt met iets water om vlees, vis of kaas door te halen voordat je het door paneermeel haalt.
- Maak een omelet of frittata van alleen eiwit, maar met een vulling
- Witte cake – een cake zonder dooiers, die dus heel licht van kleur blijft – NamiNami
- Meringues/schuimpjes of pecan meringues van Simply Recipes
- En van meringue maak je weer Eton Mess of dit luxe dessert met whisky (foto boven)
- Je kunt het ook gebruiken als meringuelaag over citroentaart (Mary Berry - BBC) of als pavlova (ook van de BBC)
- Financiers – 24kitchen
- Angel Food cake is een superluchtige cake van opgeklopt eiwit – David Lebovitz
- Amaretti koekjes – Foodies magazine
2 opmerkingen:
Kijk dààr heb je iets aan, 'k heb idd geregeld een dooier of wit over die 'k uit nood dan maar extra bij een gebakken ei doe en verder kom 'k niet. Vanaf nu dus wel! bedankt
Van het eiwit wist ik het wel; dat vries ik altijd in. Maar dat je eigeel ook kunt invriezen!!! Dank je wel voor de tip
Een reactie posten