Bij
de kassa begon het meisje natuurlijk te stuntelen met de pastinaken. Wat waren
dit nou weer voor een dingen?! Ik zag dat ze nieuw was en verzekerde haar dat ze
het na een paar weken vast wel allemaal wist.
Nou, antwoordde zij, ze hadden hier wel hele rare groentes, hoor!
Lachend hield ik haar de koolraap voor. “Maar goed dat hier al een sticker op zat!”
Nou, antwoordde zij, ze hadden hier wel hele rare groentes, hoor!
Lachend hield ik haar de koolraap voor. “Maar goed dat hier al een sticker op zat!”
“O,
maar een knolselderij herken ik wel hoor.”
“Nou…
eh…” En ik legde het nog maar eens uit. Vergeefs natuurlijk. Het
meisje ging verder met de rest van de boodschappen.
Twee dames uit de rij naast ons schoten mij aan: “Zeg, wat doe je nou met zo’n pastinaak? Dit is toch zo'n vergeten groente?”
Twee dames uit de rij naast ons schoten mij aan: “Zeg, wat doe je nou met zo’n pastinaak? Dit is toch zo'n vergeten groente?”
Ik
begon wat te mompelen over de vegetarische champignonballetjes die ik die avond
wilde proberen, maar nog voor de zin was afgelopen besefte ik wat voor vlees ik
in de kuip had. “Stamppot mevrouw!” raadde ik ze toen maar aan. “Pittig zoet,
echt een aanrader! Gewoon eens doen!” Die balletjes zijn geloof ik niet voor
hen… maar ik vond het wel leuk dat ze het me vroegen.
Maar ze missen wel wat, hoor. Ik blijf namelijk experimenteren met het perfecte vega balletje,
maar ondertussen wil ik u het champignonballetje versie 8.3 niet onthouden.
Beslist een verbetering op versie 2.1. Deze is sappiger en smaakvoller.
Champignonballetjes
met pastinaak
voor
ongeveer 25 kleine balletjes
olijfolie
100
gr geschilde pastinaak (1 kleine pastinaak)
250
gr champignons
175
gr wit brood
handje
gehakte peterselie
1
a 2 tenen knoflook, gesnipperd
75
gr Goudse belegen, geraspt
50
gr parmezaan, geraspt
1
sjalot, gesnipperd
zout,
peper
2
eieren (L)
Rasp
de pastinaak grof en stoof het gaar in een klontje boter en eventueel een
beetje water, en met het deksel op de pan.
Maak
de champignons schoon en hak ze tot flinters in de keukenmachine. Behoorlijk
fijn dus. Doe ze in een vergiet en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Het is
vast niet veel, maar alle beetjes helpen.
Maal
het brood (als de korsten zacht zijn, maal ik die gewoon mee, haal het er
anders even af) ook fijn tot kruimels. Meng nu alle ingredienten met de handen
door elkaar tot een plakkerig, maar hanteerbaar deeg. Je moet er balletjes van
kunnen vormen. Zo niet, voeg nog iets broodkruimels toe. Rol dan kleine
balletjes ter grootte van een pingpongbal. Leg ze nog minimaal 30 minuten in de
koelkast om iets op te stijven en bak ze daarna in wat boter of olie bruin. Ze
blijven iets kwetsbaar tot ze gebakken zijn, dus voorzichtig draaien met
bijvoorbeeld twee lepels.
Oordeel
van het smaakpanel: het wisselt met die balletjes. Soms eten ze het lekker op
en op andere dagen weigeren ze alles. Maar ja, is dat niet met alles zo? Ze hebben
bij deze balletjes in vergelijking met vleesvervangers wel beter door dat het
geen vlees is. Bij veel vleesvervangers zien ze dat nog niet, en ze zijn wel
dol op vlees. Ondertussen bevallen deze balletjes mij en Meneer beter dan een
willekeurige Tivall schijf, juist omdat ze gewoon zijn wat ze zijn. Ze pretenderen niet iets
na te bootsen. Het zijn gewoon smakelijke balletjes met kaas en knoflook.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten