Mooi, we hebben een nieuw favoriet recept om een teveel aan pompoen weg te werken en het komt in de vorm van warme, kruidige, dikke pannenkoekjes – American Style. Deze zou je echt even moeten proberen.
In
het recept noem ik baking soda, terwijl we hier in Nederland eerder bakpoeder
zouden gebruiken. Feitelijk is het hetzelfde, maar bakpoeder bevat ook nog een
zure component. Baking soda heeft namelijk een zure tegenhanger nodig om te werken. In
dit recept is dat de karnemelk, maar het kan van alles zijn, zelfs honing werkt
goed. Nu bestaan onze zakjes bakpoeder uit datzelfde baking soda, plus
citroenzuur of wijnsteenzuur, wat die zure component is. Bakpoeder heeft dus
niet meer iets zuurs nodig om te werken. Nu zegt men dat als je bakpoeder (met
zijn zure element) toevoegt aan gerechten die ook al iets zuurs hebben, dat het
geheel dan mogelijk te zuur wordt. Maar naar mijn bescheiden mening loopt het
wel los in dit recept. Wanneer je bakpoeder wilt gebruiken, zou dat best moeten
kunnen... Maar dan nog; de karnemelk voegt wel extra smaak toe, en ik zou hem
niet vervangen voor melk. En de pannenkoekjes zijn echt niet zuur! Kijk sowieso
eens naar een zachte boerenkarnemelk. Dat smaakt al heel anders dan die toch
vrij zure, normale karnemelk.
Nog
even over de hoeveelheid rijsmiddel: wanneer je teveel baking soda gebruikt zal je gerecht
naar zeep smaken. Nou ja, en bij te weinig poeder rijzen je koekjes niet...
Goed doseren dus. Overigens koop je baking soda in de toko in busjes/pakjes,
welke stukken goedkoper zijn dan al die losse zakjes bakpoeder. In de
supermarkt vind je ze ook vaak in het buitenlandse (ook vaak Surinaamse) vak.
Pompoen volkoren
pannenkoekjes
Recept
voor 2 a 3 personen (het ging hier schoon op en ik at er zelf nog een salade
bij)
Bron: Pinch My Salt
400
gram schoongemaakte pompoen
300
gr volkoren meel
3
afgestreken tl baking soda (en beslist niet meer vanwege een zeepsmaak! Zie
boven)
zout
1
tl kaneel
1/4
tl gemberpoeder
1/2
tl nootmuskaat
325
ml milde karnemelk
2
eieren (L)
125
ml creme fraiche
2
el bruine suiker
Snijd
de pompoen in blokjes en kook ze gaar, met het deksel erop, in een laagje water. Giet ze af en zet de
pompoen apart.
Meng
de droge ingredienten (volkorenmeel t/m nootmuskaat).
De
rest gaat nu het makkelijkste in een blender (of eventueel een staafmixer als
je de pompoen niet te groot hebt gesneden). Pureer/blender de gare
pompoenblokjes met de karnemelk, eieren, creme fraiche en bruine suiker tot het
helemaal fijn is. Voeg dat toe aan de droge ingredienten en meng het goed.
Bak
hiervan nu pannenkoekjes in wat roomboter. Ik gebruikte een juslepel beslag,
waarmee je 4 pannenkoekjes in een grote koekenpan kan bakken. Houd ze eventueel
warm in een lauwe oven totdat de rest ook klaar is.
Lekker
met alles waarmee gewone pannenkoeken ook lekker zijn: stroop, jam, honing,
etc. Hartige varianten moet ik nog testen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten