Fritas de Bacalhau
Een paar keer per jaar komt Meneer terug uit Oslo, altijd
met goodies. Altijd ook met een foodmagazine voor mij. Soms met een kilo
cantharellen van de markt. Vaak heeft hij chocolade, viskoekjes of kaas bij
zich. Maar zonder uitzondering neemt hij klipvis mee: de gedroogde en gezouten
kabeljauw die eerst een dag in water moet worden gelegd. Je ziet het hier ook
bij bijvoorbeeld een Turkse winkel liggen, in de koeling, maar of dat kabeljauw
is, weet ik niet.
Klipvis lijkt een beetje vreemd. Zo’n plak droge vis, vol
met zout, en het ruikt … tja… vissig. Maar met een beetje liefde maak je erg
lekkere dingen van het beestje. De structuur is steviger dat verse vis en de
smaak wat intenser. Zouter ook natuurlijk. In Noorwegen zijn ze weg van ‘bacalhao’;
een Portugese stoofpot met klipvis, tomaten, aardappel, olijven en misschien
wat rozijnen. Zelf maak ik graag een
brandade (aardappelpuree met fijn gewreven klipvis, knoflook en olie), maar wat
we allemaal graag eten zijn viskoekjes. Lekker zout en in ruim olie gebakken.
Als tapas zijn ze geweldig, maar we eten ze ook bij de maaltijd. Misschien
gewoon met wat soep en brood.
Twee recepten hieronder: de eerste is bijna een
pannenkoekje (op poffertjesformaat) met kleine stukjes zoute vis erin, en
beslist mijn favoriet. De tweede is een kroketje met aardappelpuree.
Fritas de Bacalhau
recept voor ongeveer 35 a 40 stuks
175 gr gezouten en gedroogde vis (bacalhau, bakkeljauw,
klippfisk)
1 teen knoflook, gesnipperd
½ ui, gesnipperd
150 gr bloem
zout (voorzichtig, de vis is ook al zoutig)
1 ei (L)
40 gr gesmolten boter
handje gehakte verse koriander
375 ml water
rijkelijk olie om in te bakken
Week de vis 24 tot 36 uur in koud water. Ververs het
water regelmatig om de vis te ontzouten. Maak de filets schoon als dat nodig is
(vel en graat, hoewel dat hopelijk er al af is).
Kook de vis gaar in zacht kokend water (ongeveer 10 minuten),
laat het afkoelen en pluk de vis daarna uit elkaar.
Maak een pannenkoekenbeslag van de overige ingrediënten en
roer er de visstukjes door. Verhit olie in een koekenpan en bak daarin
minikoekjes van een eetlepel beslag per keer. Bak de aan beide kanten bruin.
Houd ze eventueel warm in een lauwe oven.
Bolinhos de Bacalhau
recept voor 10 stuks
175 gr gezouten en gedroogde vis (bacalhau, bakkeljauw,
klippfisk)
150 gr afgekoelde aardappelpuree
1 teen knoflook, gesnipperd
½ kleine ui, gesnipperd
1 ei (L)
handje peterselie of koriander, gehakt
zout
beetje polenta, panko of paneermeel
Bereid de vis zoals in het recept hierboven staat. Pluk de vis uit elkaar en roer alle ingrediënten,
behalve het paneermeel, panko of polenta, samen tot een stevig mengsel. Vorm
hiervan kroketjes en wentel ze door wat paneermeel, panko of polenta. Je kunt ze eventueel nog een uurtje laten opstijven in de koelkast. Bak de
kroketjes bruin in een koekenpan in niet te weinig olie. Om eerlijk te zijn slurpen ze nogal wat olie weg... dat moet dan maar een keertje. Gewoon frituren heeft trouwens de voorkeur, maar de frituurpan staat bij ons onder een laag stof. Die gebruiken we eigenlijk alleen voor de oliebollen .
3 opmerkingen:
Ik woon in Zeeland en zie de pakjes bij de jmbo liggen, wat zijn die duur! 20 euro voor een pakje van 10x10 cm. Wordt het zoveel als het geweekt is?
Niet dat ik het zal kopen want ik hou niet van vissige vissmaak.
Ai, dat is wel heel duur. In Noorwegen koop je ongeveer 400 gram (inderdaad een pakje van 10x10 cm) voor zo'n 10 euro. En dat vind ik al prijzig. Het wordt niet eens gek veel dikker na het weken. Wel iets natuurlijk.
Ik zie het hier alleen liggen bij de Turkse winkel, maar betwijfel of dat kabeljauw is.
je kunt de bakkeljauw kopen bij de Surinaamse toko
Een reactie posten