Kleine
Chef (6) aan tafel bij de eerste hap: “Mam, heb jij dit gekookt??!”
Ik
(leeftijd niet relevant): “eh, ja…? Is het lekker?”
Kleine
Chef: “Jaaa, het is superlekker! Mam, je moet kok worden. Dan gaan mensen je
betalen om bij je te komen eten. Dan betalen ze wel 100 euro!”
Ik:
“Ik zal er eens over nadenken, jongen.”
Meneer
en ik aten curry met ei en om de Indiase keuken een beetje te introduceren bij
onze volbloed Hollandse kinderen, maakte ik voor hen een tamme curry met
tomaat. “Net als Italiaanse tomatensaus,” vertelde Meneer ze, “maar dan uit
India.” En zo is het.
Op
de foto ziet u spinazie-ricottaballetjes, maar die vindt u niet terug in het
recept hieronder. Waarom niet? Nou, de kinderen waren er niet weg van en Meneer
vond ze flauw. Maar ik heb wel andere ideeën: je kunt bijvoorbeeld zelf vegetarische balletjes maken (met aangepaste kruiden), linzenkoekjes, omeletreepjes,
gebakken panir/paneer (een zachte kaassoort - okee, zelfgemaakte paneer wordt de volgende blogpost), wortelbhaji’s, of iets kant-en-klaars
uit de winkel.
Maar
voor de volledigheid wil ik u niets onthouden wat wel op de foto staat. Ik
maakte de spinazieballetjes zo: laat 300
gram verse spinazie slinken in een pan met een eetlepel olie, samen met een snuf
nootmuskaat. Druk de spinazie daarna goed uit. Het moet zo droog mogelijk
worden. Doe dit in een keukenmachine en maal het fijn. Voeg dit toe aan een kom
met daarin 250 gram ricotta en 2,5 afgestreken eetlepels maïzena. Zout toevoegen
naar smaak. In plaats van maïzena zou een klein eitje ook moet kunnen werken,
hoewel het mengsel daar weer onhandig nat van wordt. Hoe dan ook, roer dit
goed door en verhit wat olie (niet te zuinig) in een koekenpan. Schep daar
kleine hoopjes van het mengsel in en bak die aan beide kanten bruin.
Uiteindelijk was het dus de maïzena die het minder smakelijk maakte. Binden met
ei, of een combi van beiden, zou beter moeten zijn.
Indiase tomatencurry
voor Hollandse kinderen
recept
voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine
1
blik tomaatstukjes van 400 ml
3
tenen knoflook
2
cm verse gember, geschild
(kokos)olie
om te bakken
1
ui, in halve, dunne ringen
50
gr cashewnoten
½
tl kurkuma
½
tl chilivlokken of –poeder (of minder voor erg kritische kinderen)
1
tl korianderpoeder
1
tl komijnpoeder
1
tl garam masala (niet te vinden? Het is makkelijk zelf te maken. AH verkoopt nu ook een garam masala van Jonnie Boer)
zout
en peper
1
blokje groentebouillon (voor 500 ml bouillon)
1
klein blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gram)
1
el bruine suiker
een
scheutje worchestershiresaus (laat maar weg wanneer je het vegetarisch wilt
houden)
eventueel
verse koriander
Laat
het blik met tomaatstukjes uitlekken in een fijne zeef. Vang het sap op; je
houdt ongeveer de helft van het blik over in de zeef. Bewaar het sap voor
straks!
Stamp
de uitgelekte tomaatstukjes, samen met de knoflook en gember tot een pasta in
een vijzel of gebruik een keukenmachine.
Bak
de ui ondertussen in wat olie tot het kleur krijgt. Voeg daarna de tomaat/gember/knoflook-pasta
toe, samen met de cashewnoten (die eten uw kinderen vast ook niet, maar geen
nood; ze worden straks vermalen), kurkuma, chili, koriander, komijn, garam
masala, zout en peper. Laat dit zachtjes 10 minuten bakken. Voeg daarna 250 ml
water, het bewaarde tomatensap, tomatenpuree, het bouillonblokje, bruine suiker en
worchestershire saus toe. Laat het nog eens 10 minuten sudderen. Pureer het
daarna in een blender of met een staafmixer. Het moet daarna iets dikker zijn
dan een tomaten-pastasaus; voeg wat water toe als het te dik is.
Maak
ondertussen iets voor erbij (zie suggesties hierboven in de intro)
Serveren
met rijst, verse koriander voor het roekeloze kind (bij mij blieven ze dat
laatste dus mooi niet), en een gezellig verhaal: bij ons vonden ze het erg
interessant om te horen van de koeien die over straat mogen lopen.
2 opmerkingen:
vorige week gelijk gemaakt en het was heerlijk!
bedankt Guus! Altijd goed om te horen!
Een reactie posten