Kleurig he? Tja,
bietensoep… Wat je ook doet, het wordt roze. Dit is een Indiase variant van
eigen hand, want ik heb er feitelijk het recept van een bietencurry op los
gelaten, waarna ik de curry heb geblenderd. Nou ja, zo ongeveer dan… Omdat ik hier
kant-en-klaar gekookte bietjes van de supermarkt gebruik, is de soep in een mum
van tijd klaar. Hij bevalt ons erg goed en ik heb het nu al een paar keer
gemaakt.
Indiase bietensoep
recept voor 4
personen
3 el neutrale olie
(zoals zonnebloem- of arachideolie)
6 verse
limoenblaadjes (uit de diepvries - nerven eruit gesneden en gesnipperd) of
desnoods te vervangen met een serehstengel (oftewel: citroengras – ook gesnipperd)
1 grote ui, grof
gesnipperd
rode chili of
sambal oelek naar smaak (in ieder geval 2 goede theelepels)
4 cm verse gember,
gesnipperd (goed snipperen, want de vezeltjes zijn moeilijk stuk te blenderen)
4 tenen knoflook,
gesnipperd
1 klein blikje
geconcentreerde tomatenpuree (70 gram)
1 tl kaneel
2 tl komijnpoeder
1 kg gare bieten in
stukken (bv kant-en-klaar gekookt)
1 tl zout
500 ml kokosmelk (mijn
voorkeur is 2 tetrapakjes van Gotan van 250 ml per stuk)
600 ml
groentebouillon
sap van 1 limoen
Verhit de olie in een grote pan. Bak de limoenblaadjes (of
sereh) heel kort en voeg dan de ui en chili of sambal toe. Bak de ui tot deze
zacht is en voeg dan de tomatenpuree, gember, knoflook, kaneel en komijn toe.
Bak dit nog even kort door. Voeg dan ook de bieten, zout, kokosmelk en bouillon
toe. Laat dit nog even doorkoken en pureer het vervolgens in een blender of met
een staafmixer. Nb. De nerven van de limoenblaadjes zijn lastig te pureren,
dus ik hoop dat je die eruit had gesneden. De gember kan ook een uitdaging zijn… Wie wilt, haalt de soep (of de helft ervan) door een zeef. Voeg tenslotte het limoensap als laatste toe en serveer.
Samosa's van filodeeg met aardappel en erwten zijn er lekker bij (deze bijvoorbeeld), maar gewoon stokbrood is ook lekker. Een schepje dikke yoghurt is ook erg lekker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten