19 oktober 2010

Hangop

De meeste recepten voor hangop noemen yoghurt als basis, maar dit hoort eigenlijk karnemelk te zijn.  Het resultaat is een fluweelzachte, dikke massa met een heerlijke smaak. Ik gebruik de lekkerste boerenkarnemelk die ik kan vinden en dat doet veel voor de smaak. Een standaard karnemelk is veel zuurder.



Voor 4 personen heb je 2 liter boerenkarnemelk nodig, want er blijft maar weinig over. Met die 2 liter maak je voldoende hangop voor een niet te karige hoeveelheid hangop voor 4 man, maar ga er dan ook nog vanuit dat je het serveert met iets anders, zoals fruit.

Gebruik voor het uitlekken een kom en een vergiet die daar inpast, en een kaasdoek of een andere zeer fijn geweven stof. Ik denk dat een theedoek al snel te grof is voor karnemelk. Met gewone yoghurt zou het nog wel eens kunnen werken. Zorg ook dat je doek niet is gewassen met sterk ruikende wasmiddelen of wasverzachter. Hangop met Robijn is wel fleur, maar niet fijn…
Hang de doek in het vergiet en giet nu simpelweg de karnemelk in de doek. Vouw de doek dicht of leg er een bord op en zet de bak in de koelkast. Laat de doek niet buiten de bak hangen, want dan is de koelkast binnen het uur drijfnat.
En dan maar wachten. Ga uit van zeker 12 uur, maar 18 uur is geen overbodige luxe als je de karnemelk echt wilt reduceren tot een dikke massa, waar je bv quenelles van zou kunnen vormen. Roer de hangop wel regelmatig even door en schraap hierbij de ingedikte hangop van het doek. Gooi het lekwater in de bak ook steeds weg.

Breng de hangop op smaak met wat (poeder)suiker, citroen(siroop), vanille en dergelijke.
Hangop doet het goed met gehakte noten en honing of karamelstukjes, of met een fruitcoulis.
Mijn hangop op de foto is gemengd met vanillesuiker en gecombineerd met een gezeefde puree van kweeperen.  (kweeperen met een schepje suiker tot moes gekookt en gezeefd.) Een echte aanrader!
Of pureer een andere fruitsoort, zoals aardbeien of mango.

Oordeel van de kleine chef: alleen als hij zelf mag eten.

Geen opmerkingen: