17 november 2015

Tomatentaartjes met groene olijven-crème fraiche en rozemarijnzout


Het wordt zo langzamerhand tijd om eens voorzichtig aan de kerst te gaan denken… Daarom even iets anders dan al die huiselijke pilafs van de laatste tijd. Het moet nu weer even iets eleganter. Bijvoorbeeld een krokant bladerdeegtaartje met tomaat en rozemarijnzout, en daarop een schep olijventapenade vermengd met crème fraiche:

Tomatentaartjes met groene olijven-crème fraiche en rozemarijnzout
bron: Olive magazine
recept voor 4 personen – vegetarisch voorgerecht

2 takjes rozemarijn
1 el (grof zee)zout
2 grote tomaten
120 gr groene olijven, zonder pit, en van fatsoenlijke kwaliteit
1 klein teentje knoflook
olijfolie
3 volle el crème fraiche
diepvries bladerdeeg, in ieder geval 4 plakjes, maar het hangt af van de grootte van de tomaten
zwarte peper
1 ei, losgeklopt met een beetje water
sla om erbij te serveren


Oven voorverwarmen op 200 graden (180 graden hetelucht).

Hak de rozemarijn helemaal fijn, samen met 1 el zout. Snijd de tomaten in plakken. Haal er wat zaadjes uit, maar laat de plakken verder intact.

Pureer de olijven met de knoflook en 1 el olie. Meng er daarna de crème fraiche doorheen.

Dan het deeg: je kunt waarschijnlijk twee plakken op 1 vierkantje deeg kwijt, anders heb je meer deeg nodig. Twee plakjes tomaat per persoon zijn mooi voor een voorgerecht. Leg het bladerdeeg neer. Bestrooi het deeg met wat rozemarijnzout. Leg er plakken tomaat op en snijd er rondjes omheen uit, waarbij je een centimeter ruimte aan de randen houdt.

Leg de deegrondjes op een bakplaat, bestrooi met nog wat rozemarijnzout en peper. Bestrijk de randjes met ei en bak ze 20 tot 25 minuten of tot ze mooi bruin zijn. Serveer ze met een schepje olijven-crème fraiche erop, eventueel extra rozemarijnzout en wat sla.




1 opmerking:

Anoniem zei

Klinkt als een recept in de categorie 'kleine moeite, groot plezier' (een van mijn favoriete categorieën :-))

Groet!
Lia
(terug van weggeweest...)